Wyznacz równanie prostej prostopadłej do prostej y=2/5x-3
Marcin: Wyznacz równanie prostej prostopadłej do prostej y=2/5x−3
4 cze 15:02
4 cze 15:03
Marcin: Ale nic nie rozumiem własnie z takiego czegoś
4 cze 15:07
Marcin: jakby mógł pan to jakoś wyjaśnić
4 cze 15:08
Marcin: a i przepraszam dokończenie zadania jest "... i przechodzącej przez punkt (1;4)"
4 cze 15:09
han: funkcja liniowa ma wzór y=ax+b, gdzie a to jest współczynnik kierunkowy funkcji, a b to punkt
przecięcia z osią OY dla argumentu 0 (dla x=0)
No i po prostu załóżmy, że masz taką funkcję: y=2x+2, i jak masz dać do niej prostą
prostopadłą,
to ten współczynnik kierunkowy a musi być odwrotny i przeciwny
4 cze 15:18
Marcin: Dziękuje bardzo
4 cze 15:22
han: Na przykładzie: Równanie prostej prostopadłej do y=2x+2 przechodzącej przez punkt (2,5)
Współczynnik kierunkowy musi być przeciwny i odwrotny, więc współczynnikiem kierunkowym
| | 1 | |
prostej prostopadłej do y=2x+2 będzie − |
| .Takich prostych prostopadłych jest nieskończenie |
| | 2 | |
wiele.
ALE jeśli ma przechodzić konkretnie przez punkt (2,5) to musisz na końcu jeszcze podstawić do
i uzależnić b od treści zadania
A=(2,5)
czyli
b=6
ostatecznie prosta prostopadła do prostej y=2x+2 przechodząca przez punkt (2,5) to
4 cze 15:28