Udowodnij ze jest to trójkąt rownoramienny
Lola: . Okręgi k1 i k2 o środkach w punktach M
i N mają jednakowe promienie i każdy
z okręgów przechodzi przez środek dru−
giego. Wierzchołki A i C trójkąta ABC
leżą na k1, a punkt B na k2. Bok AB
przechodzi przez N, a bok BC przez
punkt S – punkt przecięcia obu okrę−
gów. Pokaż, że trójkąt ABC jest rów−
noramienny.
4 cze 11:50
4 cze 11:54
Lola: To jest inne zadanie xd
4 cze 12:11
jc:

1. ∡CBA = ∡KBN, ∡CAB = ∡CAN
2. |NK| = |BN| ⇒ ∡KBN = ∡BKN
3. ∡CKN = 180 − ∡BKN
4. ∡CKN = ∡CAN = 180
Z tego wszystkiego wynika, że ∡CBA =∡CAB, a więc |AC|=|BC|.
(na rysunku wybrałem jedną z dwóch możliwości wyboru punktu C)
4 cze 16:54