,
kajo11: W trójkącie długości boków wynoszą :3 cm ,4 cm i 6 cm .Oblicz cosinusy kątów tego trójkąta
3 cze 20:06
3 cze 20:07
kajo11: cos alfa 43/48 to dobry wynik? xd
3 cze 20:23
karty do gry : a gdzie jest kąt alfa ?
3 cze 20:29
kajo11: a=3 b=4 c=6 i pomiędzy a i c
3 cze 20:43
karty do gry : W takim razie zły wynik.
3 cze 21:02
Michał: 32=42 + 6 2 − 2 * 4 * 5 * cos α
Chyba nie trudne a reszta tak samo
3 cze 21:49
Mila:

1)
c
2=a
2+b
2−2*ab*cosγ
6
2=4
2+3
2−2*3*4*cosγ⇔
36=16+9−24cosγ
11=−24cosγ
| | −11 | |
cosγ= |
| ⇔γ− kąt rozwarty |
| | 24 | |
2)
b
2=a
2+c
2−2a*c*cosβ
3
2=4
2+6
2−2*4*6*cosβ
9=16+36−48 cosβ
−43=−48 cosβ
3)
a
2=b
2+c
2−2b*c cosα
16=3
2+6
2−2*3*6 cosα
16=45−36 cosα
3 cze 21:59
3 cze 22:13
kajo11: mila, no to wyszło mi dokładnie tak samo tylko alfa z gammą zamieniłam
3 cze 22:30
kajo11: alfa z betą*
3 cze 22:40