całki nieoznaczone
Ela: √x2 − 2x +5
3 cze 17:52
Ela: Zapomniałąm o całce
∫√x2 − 2x +5
3 cze 17:53
Ela: nie wiem jak się za to zabrać...
3 cze 17:54
zef:
∫[(x−1)
2dx+∫4dx
x−1=t d/dx
dt=dx
| t3 | | (x−1)3 | |
∫t2dt+4x= |
| +4x= |
| +4x |
| 3 | | 3 | |
3 cze 18:05
zef: Ajj, wszystko pod pierwiastkiem, popraw sobie, ale rób schematem z wykorzystaniem tego
podstawienia.
3 cze 18:06
dociekliwy:
= ∫√(x − 1)2 + 4dx
3 cze 18:06
Ela: ale skąd się wogóle biorą te dwie całki? Jak dochodzić to tego że z jednej robisz 2? jakim
schematem, wzorem?
3 cze 18:12
Ela: dobra już to widze... ale co ja z tym dalej mogę zrobić?
przecież nie moge tego na dwa ułamki rozdzielić...
ani zrobić podstawienia...
3 cze 18:14
dociekliwy:
( x − 1)2 + 4 = x2 − 2x + 5
3 cze 18:16
Ela: nie rozumie
![emotka](emots/1/smutny.gif)
jak sie pozbywasz pierwiaskta?
i jak dojsć do wyniku?
3 cze 18:25
3 cze 18:29
Mila:
Liczysz całkę:
∫
√(x−1)2+4dx= [x−1=2t, dx=2dt ]
=2∫
√4t2+4dt=4∫
√t2+1 dt= z wzoru
| 1 | | 1 | |
=4*[ |
| t*√t2+1+ |
| arsin(t ) ] |
| 2 | | 2 | |
dokończ
3 cze 18:32
Mariusz:
Bez sprowadzania do postaci kanonicznej najwygodniejsze będzie pierwsze podstawienie Eulera
√ax2+bx+c=t−√ax
Gdybyśmy mieli a<0 wtedy można założyć że b2−4ac>0 , rozłożyć trójmian kwadratowy na czynniki
i podstawić
√a(x−α)(x−β)=(x−α)t
3 cze 18:33
dociekliwy:
Nie zawsze Mariusz Twoje podstawienia są najwygodniejsze.
Zauważyłem również,że prawie każdą całkę próbujesz rozwiązać przez części,
czasami niepotrzebnie.
3 cze 18:49
Mariusz:
Tutaj to pierwsze będzie najwygodniejsze
W tej całce podstawienia Eulera sprowadzą całkę do całki z potęgi
a całkę postaci ∫R(x,√ax2+bx+c)dx do całki z funkcji wymiernej
Nie każdą tylko wtedy kiedy jest to możliwe i daje jakieś rezultaty
Tutaj musielibyśmy znać funkcje hiperboliczne i do nich odwrotne
aby całkowanie przez części zadziałało
W przytoczonym wątku rozpisałem dwa z trzech podstawień Eulera
jednak te dwa powinny starczyć do sprowadzenia całek
postaci ∫R(x,√ax2+bx+c)dx do całki z funkcyj wymiernych
Podałem także schemat całkowania funkcyj wymiernych
3 cze 19:02
3 cze 19:07