Rozwiąz rowanie: Liczby zespolone
Nokde: Mam rozwiazac takie oto rownanie kwadratowe :
(3+i)z2+(1−i)z−6i=0
Delta=(1−i)2−4*(3+i)*(−6i)=−24+62i
√Delta=√−24+62i
x+yi=√−24+62i //Podnosze do kwadratu obustronnie
x2+2xyi−y2=−24+62i
Układ rownan:
x2−y2=−24
2xy=62
x2+y2=√(−24)2+622=√576+3844=√4420=2√1105
I tutaj juz zrobiło się dziwnie
2x2=2√1105
x2=√1105
x=(11051/2)1/2
dalej to sie rowna x pierwiastka czwartego stopnia i tak dalej. Tyle że raczej tutaj mam gdzies
blad bo
w odpowiedziach jest wynik "normalny": z=1+i lub z=−6/5−3/5i
Znajdzie się jakiś kozak i mi pomoże z tym ?
3 cze 13:07
Pytający:
Δ=−24+70i
3 cze 13:12
3 cze 16:54
Nokde: Rzeczywiście błąd w delcie. Dzięki wam !
4 cze 12:23
Nokde: Edit i tak nie wychodzi. Mila dlaczego tam mnożyłas delte ?

Chciałbym to zrobic bez
mnożenia:
x
2−y
2=−24
2xy=70
x
2+y
2=74
x
2=25
x=5 lub x=−5
y=7 lub y=−7
√delta= 5+7i lub −5−7i
z1= −1+i−5−7i/6+2i
z1=−6−6i/6+2i
z2=−1+i+5+7i/6+2i
z2=4+8i/6+2i
Nie wiem mnożąc to przez sprzężenie też nie wyjdzie . Gdzie mam bład ?
4 cze 12:45
Mila:
Nie mnożyłam przez deltę tylko przez sprzężenie, aby mieć l. rzeczywistą przed z2.
Zaraz policzę.
4 cze 21:23
Mila:
| | −1+i−5−7i | | −1+i+5+7i | |
z1= |
| lub z2= |
| |
| | 2*(3+i) | | 2*(3+i) | |
| | −6−6i | | 4+8i | |
z1= |
| lub z2= |
| |
| | 2*(3+i) | | 2*(3+i) | |
| | −3−3i | | 2+4i | |
z1= |
| lub z2= |
| |
| | 3+3i | | 3+i | |
| | (−3−3i)*(3−i) | | (2+4i)*(3−i) | |
z1= |
| lub |
| |
| | 10 | | 10 | |
| | −12−6i | | 10+10i | |
z1= |
| lub z2= |
| |
| | 10 | | 10 | |
===================
Nie miałbyś tych żmudnych rachunków, gdybyś na początku
pomnożył obie strony równania przez (3−i).
4 cze 21:35
Nokde: Dzięki ale nigdy nie wiadomo kiedy mnożyć a kiedy nie
7 cze 08:20