matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
rownanie zespolone
OLKA:
(3 + i ) z
2
+ (1 − i)z −6i =0
22 paź 17:41
Jack:
rownanie kwadratowe... Δ ...
√
Δ
z
1
, z
2
no i jedziesz
22 paź 17:47
Mila:
(3 + i ) z
2
+ (1 − i)z −6i =0 /*(3−i) (9+1)z
2
+(1−i)*(3−i)z−6i*(3−i)=0 10z
2
+(−4i+2)z+(−18i+6i
2
)=0 10z
2
−(4i−2)z−6−18i=0 /:2 5z
2
−(2i−1)z−3−9i=0 Δ=(2i−1)
2
−4*5*(−3−9i)=57+176i 57+176i=(x+iy)
2
x
2
−y
2
=57 2xy=176 xy=88
88
y=
x
88
x
2
−(
)
2
=57, x,y∊R
x
stąd x
2
=−64 nie odp. zał. lub x
2
=121 x=11 lub x=−11 (57+176i)=(11+8i)
2
lub (57+176i)=(−11−8i)
2
2i−1−11−8i
−12−6i
2i−1+11+8i
10+10i
z
1
=
=
lub z
1
=
=
10
10
10
10
−6−3i
z
1
=
lub z
2
=1+i
5
22 paź 18:53
powrót do spisu zadań
α
β
γ
δ
π
Δ
Ω
∞
≤
≥
∊
⊂
∫
←
→
⇒
⇔
∑
≈
≠
inne
rysuję
Φ
ε
θ
λ
μ
ξ
ρ
ς
σ
φ
ω
η
ϰ
ϱ
∀
∃
∄
∅
∉
∍
∌
∏
⊂
⊄
⊆
⊃
⊅
⊇
≡
∟
∠
∡
∥
∬
∭
∮
∼
⊥
⋀
⋁
∩
∪
∧
∨
¬
±
ℂ
℃
℉
ℕ
ℙ
ℚ
ℛ
ℤ
ℯ
↑
↓
↔
↕
↖
↗
↘
↙
△
□
▭
▯
▱
◯
⬠
⬡
♀
♂
♠
♣
♥
♦
imię lub nick
zobacz podgląd
wpisz,
a otrzymasz
5^2
5
2
2^{10}
2
10
a_2
a
2
a_{25}
a
25
p{2}
√
2
p{81}
√
81
Kliknij po więcej przykładów
Twój nick