Strzelec trafia w tarczę z prawdopodobieństwem 2/3
Monia96: Strzelec trafia w tarczę z prawdopodobieństwem 2/3. Oszacować prawdopodobieństwo, że na 200
strzałów nie mniej niż 130 trafi w tarczę.
Czy to jest zadanie na rozkład Bernulliego? Jeśli nie to jak się za nie zabrać?
Przy rozkładzie Bernulliego wychodzi mi takie równanie:
31 maj 12:07
kochanus_niepospolitus:
rocznik 96 ... czyli masz 21 lat ... mam rozumieć, że zadanie jest na poziomie uczelni wyższej?
31 maj 12:27
kochanus_niepospolitus:
Zauważ, że masz w treści zadania podane "nie mniej niż"

To oznacza, że byś musiała policzyć
P(X=1) + P(X=2) + ... + P(X=130)
Oczywiście tego nie uczynisz, jak więc sobie z tym poradzić ... masz tutaj do czynienia z
rozkładem dwumianowym.
zauważ, że jeżeli n*(1−p) oraz n*p są większe od 5 to rozkład dwumianowy można przybliżyć
rozkładem normalnym.
Skoro masz w zadaniu napisane 'oszacuj', to winnaś wiedzieć, że właśnie chodzi o skorzystanie z
tegoż przybliżenia.
31 maj 12:31
kochanus_niepospolitus:
możesz też próbować szacować poprzez rozkład Poissona
31 maj 12:32
Monia96: Nie potrafię tego przybliżyć, nie mam pojęcia jak się za to zabrać. Byłabym wdzięczna gdybyś
pokazał rozwiązanie albo pokazał wzór jak się za to zabrać...
31 maj 13:52
31 maj 14:46
Monia96: Dziekuje bardzo
31 maj 23:08