równanie trygono
Jan: Rozwiąż równanie:
cos( x + π3 ) + cosx = 32
29 maj 15:52
29 maj 15:53
Jan: Okej ale co z tymi 32 ?
29 maj 15:57
g1:
No, trochę pomyśl, zamiast głupio pytać.
29 maj 16:06
Jan: Naprawdę gdybym wiedział jak to zrobić to bym tutaj nie pisał
29 maj 16:10
g1:
Po pierwsze, sprawdź czy nie pomyliłeś się w przepisywaniu równania.
Jeśli nie, podstaw do podanego wzoru na sumę cosinusów swoje kąty
α=x+3/2
β=x.
Zastanów się nad zbiorem wartości funkcji cos.
29 maj 16:17
g1: Powinno być α=x+π/3.
29 maj 16:21
Jan: Okej. Rówanie cos(x +π3) + cosx = 32
2cos 2x + π32 * cos 322 = 32
2cos(x + π6) * cos π6 = 32
W tym momencie mam problem
Sorry za ten niewyraźny zapis ale nie wiem jak to ładniej zapisać
29 maj 16:21
Jan: Zbiór wartości <−1;1>
29 maj 16:21
Jan: Ktoś ma jakiś pomysł co z tym dalej?
29 maj 16:28
g1:
Wiedząc, że cos(π/6)=√3/2, dochodzimy do równania
cos(x+π/6)=√3≈1,73.
Zbiór wartości funkcji cos to <−1;1>.
Czy podane równanie ma rozwiązanie w liczbach rzeczywistych?
29 maj 16:28
Jan: rozwiązanie: x = 2kπ, x = −π3 + 2kπ i k∊C
29 maj 16:30
Adamm: g1, z tego nie wychodzi cos(x+pi/6)=√3
29 maj 16:32
g1:
Przepraszam, ma być
cos(x+π/6)=√3/2 a to już łatwo rozwiązać.
29 maj 16:35