mhm
Milena: Pomoże mi ktoś ?

w skład złozonej aparatury wchodzi miedzy innymi n=500 elementow okreslonego
rodzaju.Prawdopodobienstwo uszkodzenia w ciagu roku kazdego z tych n elementow jest 0,002 i
nie zalezy od stanu pozostałych elementow .Oblicz prawdopodobienstwo
a) uszkodzenia w ciagu roku dokladnie jednego elementu
b) uszkodzenia w ciagu roku nie mniej niz 1 elementu
Z gory dziekuje za pomoc
27 maj 23:01
27 maj 23:13
mat: a co do b)
P(uszkodzi sie nie mniej niz 1) = 1 − P(nie uszkodzi ze zaden)
P(nie uszkodzi sie zaden)=0.998500
27 maj 23:14
mat: a)
P(uszkdzi sie w ciągu roku dokladnie jeden element)=500*0.002*0.998499
27 maj 23:16
Milena: Teraz wszystko rozumiem.Dziekuje
27 maj 23:28
Jacek: A nie powinno być 500*(0.002)499*0.998 ?
28 maj 20:03
Jacek: A nie powinno być 500*(0.002)(499)*0.998 ?
28 maj 20:04