Wielomiany
Dagmara: Poniższe wielomiany rozłóż na czynniki możliwie najniższego stopnia
a ) W(x)= x3+2x2−4x−8
b ) W(x)= x3+2x2−3x
c ) W(x)= x3−7x+6
26 maj 17:36
Michał: a) x2 (x + 2) − 4(x + 2) = (x + 2)(x2 − 4) = (x−2)2 (x − 2)
26 maj 17:40
Michał: b) x przed nawias i licz Δ, potem postać iloczynowa
26 maj 17:41
Michał: c) x
3 − 6x − x + 6 i grupowanie
26 maj 17:42
Michał: w a) ostateczny wynik (x+2)
2 ( x − 2)
Pomyłka
26 maj 17:43
Dagmara: Pomógłbyś to rozwiązać ponieważ tego nie rozumiem?
26 maj 17:54
Michał: Który podpunkt? I czego dokładnie nie rozumiesz?
26 maj 17:59
Dagmara: wszystkie, w sensie jak to sie liczy bo wgl tego nie rozumien
26 maj 18:02
Michał: No to najłatwiejszy jest b podpunkt
Tak jak pisałem wyciągamy x przed nawias, umiesz?
26 maj 18:04
Dagmara: b) x2(x+4)−3?
26 maj 18:12
Michał: Nie, obok trzech wyrazów mamy x więc
x(x2 + 2x − 3)
Teraz zajmujemy się tym w nawiasie. Liczymy deltę i okazuje się, że jest większa od 0, wiec
mamy 2 miejsca zerowe. Możemy teraz policzyć te miejsca zerowe i przedstawić w postaci
iloczynowej
26 maj 18:16
Michał: O to chodzi w wyciągania przed nawias, że wyciągamy wspólny czynnik wszystkich wyrazów. w tym
przypadku to był x
26 maj 18:17
Michał: Jak nie rozumiesz śmiało pytaj
26 maj 18:17
Dagmara: Ze zapytam, a moglbys mi wytlumacz krok po kroku przynajmniej 1 zadanie? bo jestem ciemna z
tego
26 maj 18:22
Michał: Okej więc skończymy ten przykład
x
3 +2x
2 − 3x = x(x
2+2x−3)
x
2+2x−3
Δ = 4 +4*3 = 16
√Δ = 4
Postać kanoniczna : (x − 1)(x− (−3) = (x − 1)(x+3)
Wiec całe wyrażenie
x(x − 1)(x+3)
26 maj 18:28
Adamm: nie postać kanoniczna tylko iloczynowa !
26 maj 18:29
26 maj 18:30
Michał: Tak jest, postać iloczynowa
26 maj 18:30
Mariusz:
W(x)=x3−7x+6
x3−1−7x+7
(x−1)(x2+x+1)−7(x−1)
(x−1)(x2+x−6)
(x−1)(x+3)(x−2)
29 maj 18:49