Oblicz pole trójkąta.
Ewelina: 1. Pole trójkąta równobocznego wynosi 12
√3 . Oblicz
a) długość promienia okręgu wpisanego w ten trójkąt
b) długość promienia okręgu opisanego w tym trójkącie
Poproszę o rysunki i wytłumaczenie bo mam jutro ważny sprawdzian.
24 maj 20:55
Ewelina: Znalazłam wzory w tablicy na pole i wysokość trójkąta równobocznego
P= a2 √3 kreska ułamkowa 4
h= a √3 kreska ułamkowa 2
24 maj 21:12
AiO: Wiesz ze w trojakacie rownobocznym wysokosc tego trojkata jest jednoczesnie dwusieczna kąta i
srodkowa
Wiec wysokosci beda sie przecinac w jednym punkcie S
Patrz tutaj
| | 2 | |
|
| h to dugosc okregu opisanego na trojkacie rownobocznym |
| | 3 | |
y= U{1}[3}h to dlugosc okregu wpisanego w ten trojkata
Ze wzoru na pole wyliczysz a i majac a wyliczysz h
24 maj 21:49