losowanie kul ze zwracaniem-prawdopodobieństwo
studentka994: 3
W urnie jest 20 kul białych i 30 czarnych, losujemy 10 razy ze zwracaniem, trzeba oszacować
prawdopodobieństwo, że wyciągniemy co najmniej 8 kul białych
23 maj 19:28
23 maj 20:25
Mila:
20+30=50
| | 20 | | 2 | |
p= |
| = |
| − prawd. sukcesu w pojedynczej próbie |
| | 50 | | 5 | |
| | 3 | |
q= |
| − prawd. porażki w pojedynczej próbie |
| | 5 | |
P
10(k≥8)=P(k=8)+P(k=9)+P(k=10)=
| | | | 2 | | 3 | | | | 2 | | 3 | |
= | *( |
| )8*( |
| )2+ | *( |
| )9*( |
| )1+ |
| | | 5 | | 5 | | | 5 | | 5 | |
szacuj
23 maj 20:26