Równania logarytmiczne
Artus: Witam, może mi ktoś wytłumaczyć w jaki sposób rozwiązuje się kolejne przykłady ?
Mam ich sporo do zrobienia, a nie zostały mi one wytłumaczone.. pierwsza lekcja a ja już nie
wiem o co chodzi.
a) log
4(log
2x)=−
12 − rozwiąż równanie
b) log
3(log
3(log
3x))=0 − rozwiąż równanie
c) log
3(4−x)−log
3x=2 − rozwiąż równanie. Podaj
d) logx−log
0,1(x+3)=1 − rozwiąż równanie
e) log
x(1−x)=1 − rozwiąż równanie
f ) log
23x+3log
3x=0 − rozwiąż równanie
Jest to po jednym przykładzie z każdego zadania domowego.
Chcę zrozumieć sens kolejnego etapu zadania i resztę oczywiście zrobię sam. (26 przykładów

)
Z góry bardzo dziękuję za pomoc.
22 maj 19:15
Mila:
Własności logarytmów znane?
Jeżeli mam wytłumaczyć, to czekam na odpowiedź.
22 maj 19:18
Artus: Jeżeli chodzi o definicje, wzory i twierdzenia, to tak. Na lekcji rozwiązywałem zadania które
nie sprawiały mi problemu, a do domu takie coś.. Tylko jeden wynik mi się zgadzał w
odpowiedziach.
22 maj 19:27
AiO: no to z c i e nie powinno byc problemow
22 maj 19:29
AiO: do c 2= log39
do d ) zastosuj definicje logarytmu
22 maj 19:30
Artus: To w przykładzie a na ten przykład wychodzi mi coś takiego..
log2x=4−12
log2x=1√4
x=212
x=√2
22 maj 20:05
AiO: Rownanie rowiazane prawidlowo
Ale czy x=√2 spelnia warunki zadania ?
Wiesz o czym mowie ?
22 maj 20:09
Artus: Jest wieksze od 0 i różne od 1.
w b) wyszło mi 27
22 maj 20:11
AiO: b) dobrze
22 maj 20:12
AiO: Do a) liczba logarytmowana jest log2x wiec x>0 oraz log2x>0 te warunki nalezy rozwiazac
22 maj 20:17
Artus: No i w przykładzie c mam pustkę. Chciałem skorzystać z ilorazu, ale coś nie wyszło. Można
prosić o podpowiedź ?
22 maj 20:19
AiO: Przeczytaj post 19:30
22 maj 20:21
Artus: Nadal nic mi to nie mówi. Staram sie to robić "jak tylko potrafie", ale za dużo na lekcji to my
nie mieliśmy.
skorzystałem z tego, że 2=log39, ale nic mi z tego, jak nie wiem co zrobić potem.
Chciałem to zrobić w sposób taki, że pierw porównam log3(4−x)=2 a potem log3x=2.
Jednak chyba to nie było dobrym pomysłem.
22 maj 20:29
22 maj 20:31
Artus: log
3(4−x)−log
3x=log
359
log
359=2 ( wiedząc, że 2=log
39)

Sam już nie wiem.
22 maj 20:45
AiO: Wyznaczasz dziedzine
log
3(4−x)−log
3x= log
39
Rozwiaz to rownainie i sprawdz z dziedzina
ja teraz biore sie za swoje zadania z wyznaczania okresow funcji trygonometrycznych .
Nie bardzo to umien
22 maj 20:46
AiO: Przepraszam ale skrocilem obliczenia
powinno byc
teraz dopiero
22 maj 20:50
Artus: 4−x=9x, x=12
Ja nie bardzo rozumiem to, więc wiem ja kto jest.. szczególnie, że do nauki mam kilka innych
przedmiotów a stoje na matmie.
22 maj 20:54
AiO: 4− 10x=0 ⇒ x= ......
22 maj 21:00
Janek191:
d) log x − log
0,1 (x + 3) = 1 x > 0
log x − log
10−1 (x + 3) = 1
log x + log (x + 3) = log 10
log x*(x + 3) = log 10
x*(x + 3) = 10
x
2 + 3 x − 10 = 0
Δ = 9 − 4*1*(−10) = 49
√Δ = 7
================
22 maj 21:03
Janek191:
Zastosowaliśmy wzór"
22 maj 21:05
Artus: x=25 okej, załapałem na czym to polega. Zrobiłem głupi błąd i nie mogłem go znaleźć.
22 maj 21:05
Mila:
c) log
3(4−x)−log
3x=2
D:
4−x>0 i x>0⇔4>x i x>0⇔
x∊(0,4)
Zwijamy różnicę logarytmów
| | 4−x | |
log3( |
| )=2⇔ z definicji logarytmu |
| | x | |
4−x=9x
10x=4 i x∊D
=========
22 maj 21:08
Artus: W przykładzie d) trzeba dojść do wspólnej podstawy, tak ?e) już zrobiłem.
22 maj 21:09
Mila:
logx−log0,1(x+3)=1 − rozwiąż równanie
Takie równanie?
Różne podstawy?
22 maj 21:10
Mila:
D:
x>0 i x>−3⇔
x>0
| | log(x+3) | |
logx− |
| =1⇔ |
| | log(0,1) | |
logx+log(x+3)=1
Zwijamy sumę logarytmów
log(x*(x+3))=1
10
1=x*(x+3)
x
2+3x−10=0
Δ=49
| | −3−7 | | −3+7 | |
x= |
| <0 lub x= |
| =2 |
| | 2 | | 2 | |
x=2
====
22 maj 21:15
Artus: Tak, te równanie. przy logx nie ma podstawy, czyli zakładamy 10. Można tutaj skorzystać ze
wzoru na zmiane podstaw i później podstawić, czy jest łatwiejszy sposób ?
22 maj 21:16
Janek191:
22 maj 21:18
Mila:
f ) log
23(x)+3log
3x=0
x>0
log
3(x)=t
t
2+3t=0
t*(t+3)=0
t=0 lub t+3=0
log
3x=0 lub log
3x=−3⇔
3
0=x lub 3
−3=x
=============
22 maj 21:20