Prawdopodobieństwo
Maja: Zbiór składający się z 1000 znaków jest przesyłany między dwoma komputerami. Prawdopo−
dobieństwo błędnej transmisji jednego znaku wynosi 0.02. Zdarzenia błędnej transmisji dla
różnych znaków są niezależne. Oszacować prawdopodobieństwo, ze podczas transmisji liczba
błędów mieści się w granicach od 10 do 25
czy mógłby ktoś podać choćby wzór z którego należałoby skorzystać ?
22 maj 18:52
powrócony z otchłani:
Wskazowka: rozklad bernulliego (dwumianowy) tutaj masz
23 maj 00:51
Pytający:
Dokładnie to będzie tyle:
https://www.wolframalpha.com/input/?i=sum+from+k%3D10+to+25+of+binomial(1000,k)*(0.02)%5Ek*(0.98)%5E(1000-k)
A oszacować (przybliżyć) można np. rozkładem normalnym ze wzoru podanego przez mnie tu:
352433
W Twoim zadaniu będzie:
P(10≤S
n≤25)≈
| | 25+0,5−1000*0,02 | | 10−0,5−1000*0,02 | |
≈Φ( |
| )−Φ( |
| )≈ |
| | √1000*0,02*0,98 | | √1000*0,02*0,98 | |
≈Φ(1,24)−Φ(−2,37)
Wartości dystrybuanty standardowego rozkładu normalnego możesz odczytać z tablicy, np. tej:
http://www.staff.amu.edu.pl/~kryba/2016zimaDRAP/Normalny.pdf
Φ(1,24)−Φ(−2,37)=Φ(1,24)−(1−Φ(2,37))=Φ(1,24)−1+Φ(2,37)≈0,89251−1+0,99111=0,88362
23 maj 02:12