Dla jakich wartości parametru m (m∊R) równanie
K: Dla jakich wartości parametru m (m∊R) równanie x
4−(m+1)x
2+m=0 ma trzy różne rozwiązania?
Moje próby rozwiązania zadania:
x
2=t ≥ 0
t
2−(m+1)t+m=0
Δ=m
2−2m+1
Δ
m=4−4=0
m∊<0, +
∞)
Odpowiedź powinna wyglądać tak: m=0
Proszę o pomoc.
21 maj 22:37
po prostu Michał: a gdzie zalozenia?
21 maj 22:39
po prostu Michał:
t1 * t2 = 0
t1 + t2 > 0
21 maj 22:42
Adamm: mamy mieć 3 rozwiązania
więc po podstawieniu musisz mieć jedno rozwiązanie =0 a jedno dodatnie
ponieważ jedno musi być równe 0, to podstawiając t=0 dostajemy m=0
takie proste
21 maj 22:43
K: Czemu od razu zakładacie, że jedno rozwiązanie musi być =0 a nie na przykład x1 ma być
podwójnym pierwiastkiem oraz x1≠x2≠x3
21 maj 22:48
Adamm: x2=k
rozwiąż równanie względem parametru
21 maj 22:49
Adamm: podaj ilość rozwiązań równania **
21 maj 22:50
K: Chwila, mam omówić dla jakich wartości funkcja x2=k przyjmuje ile rozwiązań?
21 maj 22:52
Adamm: tak, źle się wyraziłem
21 maj 22:53
po prostu Michał:
po prostu rozwaz k>0, k = 0, k<0 (podstaw dowolna liczbe z kazdego przedzualu i sprawdzaj)
21 maj 22:58
K: 0 rozwiązań dla k∊(−∞, 0)
1 rozwiązanie dla k=0
2 rozwiązania dla k∊(0, +∞)
21 maj 22:59
Adamm: no tak
a równanie ma mieć 3 rozwiązania
więc jedno musi być =0 a drugie dodatnie
i tyle
21 maj 23:03
po prostu Michał:
Skrocona wersja (...)
x4−x2(m+1)= − m
x2(x2−(m+1)) = − m
1) m+1 > 0
2) − m = 0
Odp. m = 0
21 maj 23:04
Adamm: Michał, to 23:04 to ja nie wiem skąd wytrzasnąłeś
21 maj 23:07
21 maj 23:09
K: Dobrze... widzicie równanie a następnie zamieniacie sobie x2 na t, które ∊<0, +∞) bo jest
podniesione do kwadratu.
Delta nie może być ujemna, ponieważ wtedy nie byłoby rozwiązań to samo z deltą równą zero bo
miałbym tylko jedno rozwiązanie.
Delta wychodzi mi =0 i wszystko mi się wali bo przecież dopiero co ustaliłem, że musi być
dodatnia i nie wiem co dalej z tym robić.
A wzory vietea wiem kiedy stosować tylko jak jest podane w treści zadania aby rozwiązania były
ujemne, dodatnie bądź o przeciwnych znakach.
Tutaj w ogóle nie rozumiem.
21 maj 23:14
Adamm: w sumie to dokładnie to samo co napisałem
jeden pierwiastek równy 0, a drugi dodatni
21 maj 23:15
K: w ogóle założenie x2 = t ≥ 0 jest poprawne? A nie powinno być na przykład x2= t > 0?
21 maj 23:17
Adamm: a x2≥0 czy x2>0 ?
bo z tego co kojarzę, to dla x=0 mamy x2=0
21 maj 23:18
K: no tak, ale już w zadaniu, które zalinkował @po prostu Michał jest założenie x2= t > 0
21 maj 23:19
K: Ahhh, dobra poprawili go tam. Nie zauważyłem.
21 maj 23:20
Adamm: tak, ale widzisz że wredulus go poprawił
21 maj 23:20
po prostu Michał: K
jak tak bardzo chcesz delta no to :
x4 − x2(m+1) + m = 0
podstawiamy t = x2 , t ≥ 0
Rownanie 4 stopnia ma 3 pierwiastki jesli z podstawienia tego t wyjdzie nam, ze
1) t1 = 0
2) t2 > 0
rozumiesz czemu ? skoro maja byc 4 pierwiastki to jesli oba " t " wyszly dodatnie
to bysmy mieli 4 rozwiazania, bo t = x2, no a x2 daje 2 rozw.
dlatego jedno z "t" musi byc rowne zero, bo wtedy t = x2 da nam 0.
wiec 2 rozwiazania + 1 rozwiazanie = 3 rozwiazania.
a to uzyskamy gdy t1 * t2 = 0 (bo jeden z tych "t" jest zerem)
oraz t1 + t2 > 0 (bo ten drugi musi byc dodatni)
21 maj 23:21
Adamm: co do tej delty
Δ=(m−1)2
pewnie policzyłeś jeszcze drugą, i wyszła zero
21 maj 23:22
K: Dobrze czyli zawsze w zadaniu, gdy trzeba wyznaczyć trzy różne rozwiązania
t
1 ma się równać 0 czyli → t
1t
2=0 oraz
t
2 i t
3 >0 czyli →t
1+t
2>0
21 maj 23:22
Adamm: jak masz równanie bikwadratowe to tak
21 maj 23:24
AiO: Nie chcialbym CI mieszac ale rownaniew dwukwadratowe mozesz tez rozwiazac bez posdatwien
liczysz po prostu delte jak w normalnym rownaniu kwadrtowym i zamiast t liczysz x12 oraz
x22
21 maj 23:28
K: No bo jak rozwiązuje przykładowe zadanie: 4 różne rozwiązania dla x
4+2(m−5)x
2+4m
2=0
podstawiam za x
2= t ≥ 0
Liczę pierwszą delte Δ= −3m
2−10m+25>0
| | 5 | |
Liczę Δm=400 √Δ=20 m1= |
| m2= −5 |
| | 3 | |
i dotąd potrafie dojść samemu, zdaje mi się, że muszę jeszcze tutaj zastosować wzory vietea ale
nie mam pomysłu jak to zrobić.
może t
1t
2≥0 bo mam założenie, że t ≥ 0
21 maj 23:39
Adamm: równanie z t ma mieć 2 dodatnie rozwiązania
t1+t1>0 oraz t1t2>0 wystarczy
21 maj 23:41
K: Dobra chyba już łapie. Dzięki za poświęcenie czasu o tak później porze, jeszcze jutro trochę
was pomęcze pytaniami z wielomianów. Mam nadzieję, że będzie lepiej.
21 maj 23:44
Adamm: też mam taką nadzieję
21 maj 23:44