wyznacz współrzędne wierzchołka paraboli będącej wykresem funkcji (kanoniczna)
jagoda: f(x)=4x2 −8x−3
21 maj 18:33
21 maj 18:34
tyje:
8 lis 16:27
Jolanta: W(p,q) wzory masz na podanej stronie
a=4 b=−8 c=−3
| | −Δ | |
nie musisz liczyć Δ,zeby ze wzoru q= |
| policzy wspórzedna y wierzchołka |
| | 4a | |
p=1 to wspórzedna x wierzchołka mozna podstawic 1 za x
f
(1)=4*1
2−8*1−3=−7 q=−7
W(1, −1)
9 lis 18:41
janek191:

W = ( 1, − 7)
9 lis 20:23
jerry:
bez delty
f(x)= 4x2−8x+4−7 = 4(x2−2x+1)−7=4(x−1)2−7 W=(1,−7)
9 lis 20:35