matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Wiadomo, że 2% narzędzi...
Marta:
Wiadomo, że 2% narzędzi produkowanych przez pewną maszynę ma defekty. Jakie jest prawdopodobieństwo, że w partii 400 narzędzi (a) 3% lub więcej, oraz (b) 2% lub mniej ma defekty.
20 maj 15:55
Adamm:
https://matematykaszkolna.pl/strona/1025.html
20 maj 16:28
Adamm:
400
k
P
k
=
(1/50)
k
(49/50)
400−k
to prawd. że k będzie wadliwych
a)
400
k
∑
k=12
400
(1/50)
k
(49/50)
400−k
= 0,1097
http://www.wolframalpha.com/input/?i=sum+binomial%5B400,+k%5D(1%2F50)%5Ek(49%2F50)%5E(400-k),+k%3D12...400
20 maj 16:39
powrót do spisu zadań
α
β
γ
δ
π
Δ
Ω
∞
≤
≥
∊
⊂
∫
←
→
⇒
⇔
∑
≈
≠
inne
rysuję
Φ
ε
θ
λ
μ
ξ
ρ
ς
σ
φ
ω
η
ϰ
ϱ
∀
∃
∄
∅
∉
∍
∌
∏
⊂
⊄
⊆
⊃
⊅
⊇
≡
∟
∠
∡
∥
∬
∭
∮
∼
⊥
⋀
⋁
∩
∪
∧
∨
¬
±
ℂ
℃
℉
ℕ
ℙ
ℚ
ℛ
ℤ
ℯ
↑
↓
↔
↕
↖
↗
↘
↙
△
□
▭
▯
▱
◯
⬠
⬡
♀
♂
♠
♣
♥
♦
imię lub nick
zobacz podgląd
wpisz,
a otrzymasz
5^2
5
2
2^{10}
2
10
a_2
a
2
a_{25}
a
25
p{2}
√
2
p{81}
√
81
Kliknij po więcej przykładów
Twój nick