dalsza czesc zadanek
Monika: Oblicz: sinα − 2tgα, jezeli wiadomo ze, cosα = 14 i α − kat ostry
wgl jakie tu są zasady bym wiedziała jak to zrobić jak pani mi da podobne zadanie na spr
20 maj 15:55
grzes: pomoze ktos
20 maj 16:35
grzes: dziewczyna czeka (w zasadzie sam nie umiem i tez czekam XD
20 maj 16:36
Monika: AHA
20 maj 16:36
'Leszek: Zrob rysunek trojkata prostokatnego , ktorego przyprostokatna przylegla do kata
ostrego α wynosi x , przeciwprostokatna wynosi 4x , bo cos α = x/4x = 1/4
Z tw. Pitagorasa oblicz druga przyprostokatna . np. y = √15 x,
I z definicji oblicz sin α ,oraz tg α
x umowna jednostka .
20 maj 16:41
Monika: powiem szczerze ze dalej nie rozumiem
20 maj 16:59
Adamm:

cosα=k/4k=1/4
z tw. Pitagorasa liczysz drugą przyprostokątną, i podstawiasz do definicji tangensa oraz
sinusa
20 maj 17:02
Monika: mam prośbę mógłbys mi to jasniej wyjasnic z góry przepraszam za klopot
20 maj 17:06
Monika: Chodzi mi jak z ta definicja
20 maj 17:07
20 maj 17:08
Monika: i wgl mam problem żeby to obliczyć z pitagorasa
20 maj 17:09
Adamm: oznacz drugi bok x
wtedy x2+k2=(4k)2 z tw. Pitagorasa, stąd x = ?
20 maj 17:10
Monika: czy w z pitagorasa przeciwprostokatna wyjdzie √15?
20 maj 17:10
Adamm: √15k, tak
20 maj 17:11
Adamm: nazwiska piszemy wielką literą
20 maj 17:11
Monika: obliczyła to nie co inaczej
20 maj 17:11
Monika: zrobiłam a2 * 12 = 42
20 maj 17:12
Monika: czy ten sposob w kazdym zadaniu mi sie sprawdzi?
20 maj 17:13
Adamm: ten sposób zawsze się sprawdzi jeśli będziesz chciała obliczyć pozostałe
funkcje trygonometryczne mając jedną z nich, przy czym kąt musi być ostry
20 maj 17:16
Monika: tak tak rozumiem co gdzie i jak
20 maj 17:18
Monika: dziekuje za pomoc
20 maj 17:18
nocnaćma: | | 1 | | 15 | | √15 | |
sinα= √1−cos2α= √1− |
| = √ |
| = |
| |
| | 16 | | 16 | | 4 | |
| √15 | | √15 | | 8√15 | | 7√15 | |
| −2√15= |
| − |
| = − |
| |
| 4 | | 4 | | 4 | | 4 | |
20 maj 19:08
Monika: nocnaćma to co napisałeś za nic w świecie nie rozumiem

niestety
21 maj 11:47
Monika: db ogarnełam Dzieki wszystkim za pomoc
21 maj 11:54