grupa abelowa
WKZ: zbadać, czy zespół (X,*)− jest grupą abelową jeśli:
a)X=ℛ ∀a,b∊ℛ: a*b=ab−a−b+1
b)X=ℛ ∀a,b∊ℛ: a*b=a+2b
c)X={f : ℛ→ℛ | ∀x∊ℛ : f(x)=ax+b, a,b∊ℛ}
∀f,g∊X : ∀x∊ℛ (f*g)(x) :=(fog)(x)=f(g(x))
19 maj 15:19
WKZ: czy w podpunkcie a) jest spełniona łączność?
19 maj 15:24
19 maj 15:28
po prostu Michał:
a)
jest wewnetrzne...uzasadnij tam
bedzie laczne, takze luz
sprawdz element odwrotny i neutralny..
19 maj 15:29
WKZ: jakoś nie przemawia to do mnie

mógłby ktoś rozpisać podpunkt a) ?
19 maj 15:42
Pytający:
a)
Łączność nie zachodzi:
(a*b)*c=(ab−a−b+1)*c=(ab−a−b+1)c−(ab−a−b+1)−c+1=abc−ab−ac−bc+a+b
a*(b*c)=a*(bc−b−c+1)=a(bc−b−c+1)−a−(bc−b−c+1)+1=abc−ab−ac−bc+b+c
⇒ (a*b)*c≠a*(b*c)
19 maj 19:02
po prostu Michał:
a)
mamy działanie a*b = ab − a − b + 1 oraz znajdujemy sie w zbiorze liczb ℛ
1) czy dzialanie jest wewnetrzne
a ∊ ℛ oraz b ∊ ℛ, działania mnożenia, dodawania i odejmowania w zbiorze liczb rzeczywistych są
wewnętrzne, zatem działanie a*b = ab−a−b+1 jest działaniem wewnętrznym.
2) czy dzialanie jest laczne tzn. czy a*(b*c) = (a*b)*c
L = a*(b*c) = a*(bc−b−c+1) = a(bc−b−c+1) − a − (bc−b−c+1) + 1 =
= abc − ab − ac + a − a − bc + b + c − 1 + 1 = abc − ab − ac − bc + b + c
P = (a*b)*c = (ab−a−b+1)*c = (ab−a−b+1)c − (ab−a−b+1) − c + 1 =
= abc − ac − bc + c − ab + a + b − 1 − c + 1 = abc − ab − ac − bc + a + b
L ≠ P dzialanie nie jest wewnetrzne zatem to nie jest grupa.
ciekawe, wyszlo ze nie jest...
19 maj 19:15
po prostu Michał: tam oczywiście wyżej L ≠ P zatem działanie nie jest łączne.
b) a*b = a + 2b oraz a i b ∊ ℛ
1) czy działanie jest wewnętrzne
a ∊ ℛ oraz b ∊ ℛ, działania dodawania i mnożenia przez stałą są działaniami wewnętrznymi
w zbiorze liczb rzeczywistych, zatem działanie a*b = a+2b jest działaniem wewnętrznym.
2) czy działanie jest łączne tzn. czy a*(b*c) = (a*b)*c
L = a*(b+2c) = a+2(b+2c) = a + 2b + 4c
P = (a+2b)*c = a + 2b + 2c
L ≠ P
działanie nie jest łączne, zatem nie jest to grupa (tymbardziej nie jest abelowa).
19 maj 19:22