Oblicz tg (L-π/4), wiedząc że cos L = 9/41 i L∊(0,π/2)
WIELOMIANY: Oblicz tg (L−π/4), wiedząc że cos L = 9/41 i L∊(0,π/2)
Obliczyłem że tg L = 40/9 ale nie wiem co dalej
18 maj 23:50
18 maj 23:54
WIELOMIANY: Nie rozumiem dalej, widzę ten wzór ale jak do niego dojsc
18 maj 23:55
WIELOMIANY: stosujac ten wzór juz obliczylem a jak sie dochodzi do takiego wzoru

?
18 maj 23:57
Adamm: | | sin(x+y) | | sinx*cosy+siny*cosx | |
tg(x+y)= |
| = |
| = |
| | cos(x+y) | | cosx*cosy−sinx*siny | |
| | sinx/cosx+siny/cosy | | tgx+tgy | |
= |
| = |
| |
| | 1−sinxsiny/(cosxcosy) | | 1−tgx*tgy | |
wzory na cos(x+y) oraz sin(x+y) wyznacza się geometrycznie
19 maj 09:23
AiO: Lub interpretowac te wzory za pomoca wspolrzednych (druga metoda
19 maj 09:33
19 maj 09:35
AiO: Jezeli masz mozliwosc to zajrzyj do ksiazki S.I.Nowosiolow Specjalny wyklad trygonometrii
z 1956r
19 maj 09:43