monotoniczność
Do sprawdzenia: Mógłby ktoś sprawdzić, gdzie jest bład?
Treść zadania: O funkcji y=f(x) wiadomo, że jest rosnąca w zbiorze R. Określ monotoniczność
funkcji y=g(x), gdzie g(x)=(1−k)*f(x), ze względu na wartość parametru k, k⊂R.
Prawidłowa odpowiedź:
Dla k=1 funkcja g jest stała
Dla k>1 funkcja g jest malejąca
Dla k<1 funkcja g jest rosnąca
Co jest źle?
x1<x2 −−> x1−x2<0
g(x)=(1−k)*f(x)
k⊂R
x⊂R
Szukane: monotoniczność g(x)
g(x1)<g(x2) to funkcja jest rosnąca
g(x1)>g(x2) to funkcja jest malejąca
g(x1)=g(x2) to funkcja jest stała
dla k>1
g(x1)−g(x2)=(1−k)*f(x1)−(1−k)*f(x2)=(1−k)(f(x1)−f(x2))=−*−<0 więc funkcja jest rosnąca
dla k<1
g(x1)−g(x2)=(1−k)*f(x1)−(1−k)*f(x2)=(1−k)(f(x1)−f(x2))=+*−<0 więc funkcja jest rosnąca
stałą mam dobrze
18 maj 19:55
18 maj 19:58
Do sprawdzenia: Dzięki

.
18 maj 20:06