zbiór rozwiązań nierówności zawiera się w zbiorze rozwiązań drugiej nierówności
awww: Dla jakich wartości parametru m zbiór rozwiązań nierówności −x
2+(m+1)x−m
2≥0 zawiera się w
| | x−1 | |
zbiorze rozwiązań nierówności |
| <0. |
| | x+2 | |
Mój sposób rozwiązania:
| x−1 | |
| <0 | *(x+2)2, gdzie x≠−2 |
| x+2 | |
(x−1)(x+2)<0
x∊(−2 ; 1)
Δ=(m+1)
2−4m
2= −3m
2+2m+1≥0
No i dalej niestety nie wiem zbytnio jak wyznaczyć, żeby zbiór rozwiązań f. kw. zawierał się w
x∊(−2 ; 1)
Próbowałem coś w stylu −2<x
1<1 i −2<x
2<1 lecz to raczej doprowadzi mnie do ślepego
zaułka. Ktoś ma jakieś pomysły co dalej?
17 maj 19:13
kochanus_niepospolitus:
f(x) = −x2 + (m+1)x − m2
f(−2) < 0 i f(1) < 0 (bo parabola ramionami skierowana do dołu)
oraz xw ∊(−2;1)
17 maj 20:58
awww: A kilka słów wyjaśnień jeszcze?
17 maj 21:57
Kacper:
To nie jest pełne rozwiązanie.
17 maj 22:05
awww: Jakieś rady jak dokończyć zadanie?
18 maj 13:49
Jerzy:
Sprawdź, co się dzieje dla : m = −1
18 maj 13:50
18 maj 13:50
Jerzy:
A gdzie tu Adamm analogia ?
18 maj 13:53
Adamm: gdzie tu analogia

jeśli Δ<0 to zbiór pusty zawsze się zawiera, więc ok
jeśli Δ≥0 to problem sprowadza się do tego, by miejsca zerowe funkcji znalazły się
w przedziale (−2;1)
18 maj 13:56
Jerzy:
Przykład o tyle nie jest analogiczny, gdyż tam współczynnik przy x2 zależy od parametru,
tutaj nie.
18 maj 13:58
Adamm: Jerzy, łabędzie latają kluczem
coś jeszcze?
18 maj 14:00
Jerzy:
Pokrętna logika
18 maj 14:03
Adamm: po prostu, co ma piernik do wiatraka?
18 maj 14:56
awww: Niestety wciąż nie mam pojęcia jak wziąć się za dalszą część zadania.
Patrząc co się dzieję dla m=−1 wychodzi sprzeczność, ale nie widzę powodu czemu by w ogóle
sprawdzać dla niej, ponieważ nie zawiera się ona w delcie
18 maj 16:02
Adamm: ok
czemu niby Δ≥0 ?
tu jest twój jak na razie największy błąd
18 maj 16:05
awww: Mój tok rozumowania wygląda mniej więcej tak: wiemy, że parabola ma ramiona skierowane w dół,
więc żeby zbiór rozwiązań −x2+(m+1)x−m2≥0 zawierał się w x∊(−2 ; 1) to musi mieć ona
przynajmniej jedno miejsce zerowe (bo inaczej nie będzie miała wartości większych lub równych
zero, więc nie będzie miała jakichkolwiek rozwiązań dla danej nierówności)
18 maj 20:47
Adamm: czy zbiór pusty zawiera się w zbiorze (−2; 1) ?
18 maj 20:53
Adamm: jaka jest definicja zawierania?
A⊂B ⇔ (x∊A ⇒ x∊B)
teraz odpowiedz sobie czy x∊∅ ⇒ x∊(−2;1) to zdanie prawdziwe
18 maj 20:58
awww: No muszę się tutaj przyznać do błędu
| | 1 | |
Więc dla m∊(−∞; − |
| ) ∪ (1; +∞) zbiór rozwiązań zawiera się w x∊(−2;1), lecz jak teraz |
| | 3 | |
wyznaczyć dla Δ≥0?
18 maj 21:41
Adamm: dla Δ≥0 pierwiastki muszą należeć do przedziału
to jest to co napisał kochanus
jeśli chcesz moich wyjaśnień, ale do innego przykładu (to to samo pomimo że
Jerzy twierdzi inaczej), podałem w linku
18 maj 21:43
Adamm: możesz też wyliczyć pierwiastki, i nie musisz wcale jakoś specjalnie nad tym myśleć,
i policzyć to bezpośrednio,
ale tak jest łatwiej, pomimo iż sam koncept jest trudniejszy (lepiej jest go załapać
intuicyjnie)
18 maj 21:51
awww: Dziękuję bardzo, jutro spróbuję jakoś pociągnąć zadanie do przodu
18 maj 22:12