oblicz x
oblicz x: 4+2,5+1+...+x=2x+1
17 maj 16:31
17 maj 16:32
Mila:
Napisz jaki masz wynik, to sprawdzę obliczenia.
17 maj 18:20
Mariusz:
2.5−4=1−2.5=−1.5
Masz sumę ciągu arytmetycznego
Zastanów się ile wyrazów jest w tym ciągu
17 maj 18:35
Mila:
1) Lewa strona − suma wyrazów c. a.
a
1=4, r=2.5−4=−1.5
a
n=x
a
n=a
1+(n−1)*r
x=4+(n−1)*(−1.5)⇔x=5.5−1.5 n⇔
2) suma z lewej
liczymy ile może być składników w sumie z lewej strony równania
| 4+5.5−1.5 n | |
| *n=2*(5.5−1.5n)+1, n∊N+ |
| 2 | |
(9.5−1.5n)*n=22−6n+2⇔
−1.5n
2+15.5 n−24=0
Δ=385
√385 liczba niewymierna.
n∉N
+
brak rozwiązania
17 maj 19:13
Mila:
Może coś w treści pominąłeś?
17 maj 19:14
Janek191:
To zadanie było już rozwiązane w dniu 16.05. br. o 18.48
353753.html
18 maj 09:38
Janek191:
Pewnie źle przepisane zadanie ?
18 maj 09:45
Mila:
Na to wygląda, ale autor i tak tu nie zagląda. Na darmo pisałam.
18 maj 20:11