oblicz sumę ciągu 4+2.5+1+...+x
:;:;)))): 4+2.5+1+...+x=?
17 maj 15:58
kochanus_niepospolitus:
a1 = 4 ; r = −1.5
nie wiemy nic o 'x' więc nie da się obliczyć (coś tam za tą równością chyba jednak stoi ...
bądź 'x' jest jakoś określony)
17 maj 16:03
heh: Przenieś x na prawo o tak:
4+2.5+1+...+x=?
4+2.5+1+...=?−x
teraz mamy tak zwany symbol nieoznaczony równania nierozwiązywalnego w geometrii przestrzennej
β
stąd podstawienie ? − x = 0 mamy:
4+2.5+1+...= 0
Wielokropka w matematyce to my nie używamy... ( kto Cię uczy matematyki?)
"Wielokropek – znak interpunkcyjny w postaci trzech umieszczonych obok siebie kropek (…)
używany przeważnie na końcu zdania, dla zaznaczenia fragmentów pominiętych."
Możemy więc w tym momencie zapisać, że zadanie jest niewłaściwie sformułowane bądź pominąć go i
pokazać:
4+2.5+1= 0 , 7,5 nie może być równe 0.
c.n.p
17 maj 16:04
heh: albo tak jak napisał kolega wyżej. Jednak moj dowód jest bardziej formalny − to się podoba.
17 maj 16:06
kochanus_niepospolitus:
Jak nie używamy wielokropka jak używamy, jak chociażby:
1*2*3*...*n = n!
17 maj 16:09
:;:;)))): Dokładniej to za znakiem równości jest jeszcze 2x+1
17 maj 16:09
Krzysiek: kochanus niepospolitus jest humanistką dlatego używa wielokropka
17 maj 16:10
:;:;)))): To jest ciąg arytmetyczny wiec można lewa stronę do równania na sumę, tylko mi jakieś dziwne
liczby wychodzą, pomoże ktoś?
17 maj 16:10
heh: a to w takim razie bedziemy mili tak zwany symbol nieoznaczony równania nierozwiązywalnego w
geometrii przestrzennej
ale nie β tylko α
17 maj 16:11
kochanus_niepospolitus:
Krzysiek ... wybacz, ale jakoś nigdy żaden profesor się nie przyczepił do takiego zapisu ...
baa ... sami go stosowali nagminnie.
Autorze −−− no to widzisz ... to teraz sprawa wygląda inaczej −−− samo zadanie nie tak dawno
temu było tutaj na forum
17 maj 16:13
:;:;)))): Sorki, nie mogłem znaleźć, pomożecie?
17 maj 16:14
:;:;)))): Proszę was
17 maj 16:24
kochanus_niepospolitus:
Lewa strona to S
n ciągu arytmetycznego (o a
1 = 4 i r= − 1.5 oraz a
n = x)
| 4+x | |
| *n = 2x+1 ⇔ (4+x)*n = 2x+1 ⇔ (*) |
| 2 | |
wiemy, że x = a
n = a
1 + (n−1)*r = 4 − 1.5(n−1) = 5.5 − 1.5n
(*) ⇔ (9.5 − 1.5n)*n = 12 − 3n ⇔ (19 − 3n)*n = 24 − 6n
i rozwiąż to równanie ... wyliczysz 'n' ... a następnie 'x' ... a następnie 2x+1
17 maj 16:31
oblicz x: Tylko właśnie chodzi mi o obliczenia, poprawny wynik
17 maj 16:35
kochanus_niepospolitus:
po prostu czekasz na gotowca
a jego NIE DOSTANIESZ

Zwłaszcza jeżeli musimy Ciebie ciągnąć za język, abyś poprawnie zapisał samo zadanie.
17 maj 16:36
Adamm: popieram takie zachowanie
17 maj 16:38
oblicz x: ... nie chce gotowca tylko chce sprawdzić swój wynik, bo nie jestem pewny rozwiązania
17 maj 16:39
kochanus_niepospolitus:
to pokaż swój wynik
pokaż jak liczyłeś ... a my sprawdzimy to
17 maj 16:40
oblicz x: Wyznaczyłem ze ciąg po lewej stronie ma −2/3x+11/3 wyrazów i potem postawiłem to jako n do
wzoru na sume
17 maj 16:42
kochanus_niepospolitus:
POKAŻ OBLICZENIA
17 maj 16:45
oblicz x: Ale ta liczba wyrazów jest dobra?
17 maj 16:48
kochanus_niepospolitus:
POKAŻ OBLICZENIA
17 maj 16:50
oblicz x: X=4+(n−1)(−1.5)
x= 5.5−1.5n
N=−2/3x+11/3
17 maj 16:53
oblicz x: I teraz do 1/2[4+(n−1)(−1.5)]*n?
17 maj 16:56
oblicz x: I to u gory=2x+1
17 maj 16:59
kochanus_niepospolitus:
w jaki sposób zostało wyliczone 'n' ?
17 maj 17:04
oblicz x: Ze wzoru an=a1+r(n−1)
17 maj 17:08
kochanus_niepospolitus:
no to lecisz dalej
17 maj 17:16
oblicz x: Wyszły mi dwa wyniki tylko jest dużo obliczeń i nie chce mi się przepisywać. Czy jest jakiś
sposób żeby sprawdzić wynik?
17 maj 17:19
oblicz x: ?
17 maj 17:30
kochanus_niepospolitus:
tak ... bardzo prosty ... n ∊ N+
17 maj 17:30
kochanus_niepospolitus:
jak wyliczysz 'n' i 'x' to podstaw te wartości i sprawdź czy zachodzi równość
17 maj 17:31