Dany jest układ równań z parametrem p:
pingwinek120:
x1+p2x2+x3=−p
x1+x2−px3=p2
x2+x3=1
Dla jakich p układ ten ma jedno rozwiązanie , dla jakich p nieskończenie wiele rozwiązań a dla
jakich p układ ten jest sprzeczny?
15 maj 18:42
pingwinek120: ma ktoś jakiś pomysł jak się za to wziąć?
15 maj 18:45
Eta:
Licz metodą wyznaczników
1 p2 1
W= 1 1 −1
0 1 1
−p p2 1
Wx1 = p2 1 −1
1 1 1
itd..........
15 maj 18:57
15 maj 19:00
pingwinek120: a po policzeniu wyznaczników co dalej ? kompletnie tego nie rozumiem ? chodzi o metodę Cramera
mniej więcej tutaj?
15 maj 20:16
Eta:
dla W=0 i Wx1, Wx2}, Wx3≠0 układ sprzeczny
dla W=0 i Wx1,Wx2,Wx3 =0 −− układ ma nieskończenie wiele rozwiązań
dla W≠0 −−Układ oznaczony ma jedno rozwiązanie (x1,x2,x3)
i teraz licz .... metodą Cramera
15 maj 20:21
pingwinek120: super , dziękuję Ci bardzo
15 maj 20:27
Eta:
15 maj 20:34
pingwinek120: a takie pytanko czemu pominęłaś przy liczeniu W w 3 kolumnie w 2 wierszu pomijasz −p tylko
piszesz −1 , podobnie przy liczeniu Wx1?
15 maj 23:57
Eta:
Zwykłe przeoczenie ! Popraw sobie .......
16 maj 00:03
Eta:
Tak brzydko zapisałeś ten układ ,że w oczach mi się mieni !
16 maj 00:04
Eta:
x1+p2x2 +x3 = −p
x1 + x2 −p x3 = p2
x2 + x3 = 1
16 maj 00:08
pingwinek120: po wyliczeniu tych współczynników otrzymuje równania kwadratowe które musze rozwiązać i potem
co dalej?
16 maj 00:14
pingwinek120: ?
16 maj 08:59
nocnaćma: Tzn jakie wyszly wspolczynniki ?
16 maj 09:20
pingwinek120: przy W p1=2 p2=−1
16 maj 09:26
pingwinek120: Wx1 p1=−1 lub p2=0
16 maj 09:27
pingwinek120: Wx2 tylko jedno p0=−1
16 maj 09:28
nocnaćma: W= .........
Wx1= ........
Wx2= ..............
Wx3= ..................
16 maj 09:29
16 maj 09:31
pingwinek120: no ok ale tego tutaj będzie dużo skoro rozwiazałam rónania kwadratowe a przy Wx musiałam
skorzystać ze schematu Hornera
więc musze teraz każde moje p0 , p1, p2 podzielic przez 2 i −1 ?
16 maj 09:32
pingwinek120: przy Wx1*
równania kwadratowe*
16 maj 09:33
nocnaćma: Np konkterne W jakie CI wyszlo (nie rozwiazuj tego
16 maj 09:34
pingwinek120: no to W=−p2+p+2
16 maj 09:36
pingwinek120: Wx1=−p4−p3−p−1
Wx2=p2+1+2p
Wx3=1−p−2p2
16 maj 09:45
jc:
x+p2y+z=−p
x+y−pz=p2
y+z=1
y+z=1
x+(p2−1)y = −p−1
x+(1+p)y=p2+p
y+z=1
x+(1+p)y=p2+p
(2+p−p2)y=(p2+2p+1)
Wystarczy, aby równanie
(p+1)(2−p)y = (p+1)2
miało rozwiązanie.
dla p=−1 y jest dowolne, a więc mamy ∞ wiele rozwiązań
dla p=2 mamy sprzeczność, czyli nie mamy rozwiązań
dla pozostałych wartości p mamy dokładnie jedno rozwiązanie
16 maj 13:11
pingwinek120: do jc , skąd w tym 2 układzie nagle pojawiło się p2−1 przed y ?
16 maj 13:51
pingwinek120: dobra już niekatualne ...już widzę
16 maj 14:01
pingwinek120: nieaktualne*
16 maj 14:02
pingwinek120: jednak do końca nie rozumiem , co stało się tutaj ?
(2+p−p2)y=(p2+2p+1) dodałeś do siebie dwa ostatnie równania tak?
16 maj 14:09
jc: Od trzeciego równanie odjąłem drugie równanie.
16 maj 16:20