Matematyka funckje 1 kl
Kojotek: Dana jest funkcja y=−x2+3x−2
A) oblicz wspolrzedne wierzcholka paraboli
B) oblicz miejsca zerowe funkcji
C)narysuj wykres funkcji
D)podaj postać Kanoniczna funkcji
E)podaj postać iloczynowa funkcji
F)dla jakich argumentów funkcja jest rosnaca a dla jakich malejąca
G)podaj zbiór wartości funkcji
H)podaj równanie osi symetrii wykresu
I) podaj współrzędne punktu przecięcia z osią OY
14 maj 21:50
14 maj 21:51
Kojotek: Jest to gotowy sprawdzian z którego mam jutro poprawkę więc wolałabym żeby było w 100 % dobrze,
a sama dobrze nie zrobię
14 maj 22:00
14 maj 22:02
AiO: To gdzies
Kojotku wył do tej pory?
![emotka](emots/1/wesoly.gif)
)
14 maj 22:03
mat: gonił strusia pędziwiatra
14 maj 22:04
AiO: Piekna bajka to byla
14 maj 22:06
mat: tak
14 maj 22:08
AiO: A) z gotowych wzorow
14 maj 22:15
AiO: Od razu ze wzoru funkcji
I) (0,−2)
Od razu z punktu A)
G) Z
wf=(−
∞,0,25>
H)x=p= 1,5
Reszte zrob sama
14 maj 22:34
Kojotek: Dziękuję bardzo
14 maj 22:34
Kojotek: D) y−(x+1,5)2+0,25
I) y=−(x−1)(x−2)
Dobrze zrobiłam?
14 maj 22:43
AiO: Miejsca zerowe to licz Δi x
1 i x
2
albo tak
y=−x
2+3x−2= −(x
2−3x+2)
x
2−3x+2=0
wzory Vieta
{x
1+x
2=3
{x
1*x
2=2
Rozwiazaniem tego ukladu jest
x
1=1 i x
2=2 bo 1+2=3 i 1*2=2
Masz miejsca zerowe
wiec masz wszystko do skonczenia zadania
14 maj 22:45
AiO: D) dobrze ty;lko y= .....
l)dobrze
14 maj 22:46
AiO: Wroc D) zle p do wzoru wstawiasz z przeciwnym znakiem
14 maj 22:47
AiO: Patrz post 22 : 34
14 maj 22:49
Kojotek: Dziękuję
14 maj 22:54