Wie ktos może z Was jak zrobic to zadanie?
Z biezacej produkcji pobrano w sposob przypadkowy n=5 sztuk towaru.Niech X oznacza liczbe sztuk
wadliwych wsrod pobranych .Znajdz rozkład zmiennej losowej X jesli wiadomo ze wadliwosc w=0,1
Wiadomo ze 1% skrzynek winogron psuje sie w czasie transportu.Z transportu w sposob przypadkowy
wybrano 3 skrzynki.Niech X oznacza liczbe skrzynek z zepsutymi winogronami sposrod trzech
wybranych.Znajdz rozkład prawdopodobienstwa zmiennej losowej X.
https://matematykaszkolna.pl/strona/1025.html
U Ciebie Kamilo będzie tak:
| ||||||||
P(k)= | *(0,1)k*(0,9)5−k, dla k=0,1,2,3,4,5 | |||||||
| ||||||||
P(k)= | *(0,01)k*(0,99)3−k, dla k=0,1,2,3 | |||||||