Liceum/
Patryk:
![rysunek](rys/132440.png)
Oblicz pole trójkąta ABC wiedząc, że symetralna boku BC przecina boki AB i BC odpowiednio w
punkach D i E oraz odcinek DE=2 oraz kąt ABC= 98 stopni a kąt ACB= 14 stopni.
nie mam pomysłu jak mam obliczyć pole.
Umiem tylko wyliczyć wszystkie kąty które widać na tym rusunku (nie tylko te zaznaczone) oraz
długość boku IBEI.
13 maj 17:37
Eta:
![rysunek](rys/132442.png)
1/ΔBFC równoramienny
| x | | c | |
2/ z tw. sinusów w ΔABF |
| = |
| ⇒ c=..... |
| sin68o | | sin28o | |
P(ABC)= P(BFC)+P(ABF)
| 1 | |
P(ABC)= 2a+ |
| *c*x*sin 84o=........... |
| 2 | |
Wartości przybliżone możesz podać (odczytując z tablic wartości f. trygonometrycznych
13 maj 18:21
Adamm: symetralna boku BC przecina boki AB oraz BC
co znaczy że punkt D nie istnieje, b o symetralna i bok AB się nie przecinają
13 maj 18:21
Eta:
Ja też tak myślę,że z treścią coś nie halo
13 maj 18:24
Adamm: Eta, możesz pousuwać posty wyżej? tam gdzie jest około 40 postów
wejdziesz, zobaczysz
13 maj 18:30
Eta:
Podeślij na górę
![emotka](emots/1/wesoly.gif)
bo nie wiem o które chodzi ?
13 maj 18:36
13 maj 18:37
Adamm: dzięki
13 maj 18:41
Eta:
Prośba spełniona
![emotka](emots/1/mruga.gif)
( chyba ,że coś jeszcze ?
13 maj 18:41
Adamm: nie, nie
nie proszę o bana, spokojnie
13 maj 18:42
Eta:
13 maj 18:42