Liceum/Zestaw II
Patryk:
![rysunek](rys/132437.png)
Oblicz pole trójkąta ABC wiedząc, że symetralna boku BC przecina boki AB i BC odpowiednio w
punkach D i E oraz odcinek DE=2 oraz kąt ABC= 98 stopni a kąt ACB= 14 stopni.
Mam takie zadanko i pewien problem.
Jak kąt ABC może być równy 98 stopni.
13 maj 15:59
Adamm: nie może
bo wtedy symetralna nie przecina boku AB
13 maj 16:03
Patryk: Tyle to ja wiem i wiem że suma miar kątów w trójkącie = 180 stopni, a tu jest ewidentnie już
90+98=188 więc ponawiam pyanie czy to zadanie jest wykkonalne?
13 maj 16:06
Adamm: zdecydowanie nie
13 maj 16:12
Patryk: Więc moje ćwiczenie jest do dupy
Dzięki
13 maj 16:12
Mila:
13 maj 20:43
13 maj 20:56
5-latek: Do dupy jest ewentualnie papier a to cwiczenie jest zle sformulowane
13 maj 22:11