Dla jakiej wartosci x podane wyrazenia
Janex: Dla jakiej wartosci x podane wrazenia x−5, x−1,2x+2 stanowia kolejne wyrazy ciagu
geometrycznego
13 maj 11:33
13 maj 11:40
'Leszek: Dla ciagu geometrycznego skorzystaj z wlasnosci : an = √ an+1 * an−1
Czyli : (x−1)2 = (x−5)*(2x+2) ⇒ x = .........
13 maj 13:27
Adamm: pamiętaj że to własność, nie gwarantuje że otrzymane x−y dadzą ci ciąg geometryczny,
tylko rozrzedza możliwe przypadki
13 maj 13:41
'Leszek: Tak wiem i dlatego trzeba sprawdzic otrzymamy zestaw liczb, poniewaz mozna otrzymac
dwa zestawy licz z ktorych tylko jeden stanowi ciag geometryczny i dlatego to wyrazenie
ktore podalem nazywa sie wlasnoscia ciagu geometrycznego a nie jest jego definicja !
13 maj 14:34