Statystyka rozkład dwumianowy
Micki: Producent podaje, że w co czwartym jajku niespodziance znajduje się zajączek Ribbon.
Jakie jest
prawdopodobieństwo, że wśród dwudziestu kupionych jajek jest a) przynajmniej pięć
jajek z zajączkiem
Ribbon; b) nie więcej niż piętnaście jajek bez zajączka. Jaka jest najbardziej
prawdopodobna ilość jajek
z zajączkami?
12 maj 22:13
Pytający:
https://matematykaszkolna.pl/strona/1025.html
n=20
p=0,25
q=0,75
a) P(X≥5)=1−P(X<5)=1−(P(X=0)+P(X=1)+P(X=2)+P(X=3)+P(X=4))=
| | | | | | | |
=1−( | (0,25)0(0,75)20+ | (0,25)1(0,75)19+ | (0,25)2(0,75)18+ |
| | | | |
| | | | | |
+ | (0,25)3(0,75)17+ | (0,25)4(0,75)16)≈0,59 |
| | | |
https://www.wolframalpha.com/input/?i=1-(sum+from+k%3D0+to+4+of+((20+choose+k)*(1%2F4)%5Ek*(3%2F4)%5E(20-k)))
b) P(X≤15)=1−P(X>15)=1−(P(X=16)+P(X=17)+P(X=18)+P(X=19)+P(X=20))≈1
https://www.wolframalpha.com/input/?i=1-(sum+from+k%3D16+to+20+of+((20+choose+k)*(1%2F4)%5Ek*(3%2F4)%5E(20-k)))
Wartość oczekiwana:
E(X)=np=20*0,25=5
13 maj 00:18