rrz
Gaunt: Mam dość pilne pytanie:
Przy pomocy metody Eulera wyznaczyć układy fundamentalne podanych układów równań różniczkowych
y'=Ay, jeżeli:
| ⎧ | 1 0 1| | |
| ⎨ | 0 1 −1| |
|
| ⎩ | 0 1 1| | |
det(A−1λ)=λ(λ
2+3λ−2)
i tutaj dla λ=0 wychodzi mi, że wektor własny jest zerowy. Czy to jest możliwe?
9 maj 23:41
Metis: Pytałem kiedyś o to
9 maj 23:43
9 maj 23:45
Gaunt: Może nie da takiego przykładu jutro..
9 maj 23:48
jc:
det(A−t) = − (t−1)(t2−2t+2)
pierwiastki: 1, 1+i, 1−i.
9 maj 23:49
Gaunt: ehh, w prostych rachunkach się myle
dziękuję jc
9 maj 23:54