Algebra
Metis: Brak rozwiązania równania charakterystycznego macierzy − co wtedy?
Mam takie zadanie:
Znajdź wartości własne i związane z nimi wektory własne macierzy:
[ −1 2 ]
[1 0]
Liczę wiec Aλ , gdzie A= podanej macierzy;
Mam:
Aλ= [ −1 2 ] − λI
[1 0]
wychodzi mi później
[−1−λ 2 ]
[1 λ]
Liczę detAλ = −λ2−λ−2
detAλ =0 ⇔ −λ2−λ−2 =0 − brak rozwiązania.
2 lut 02:23
Metis: Po prostu brak wartości własnych?
2 lut 02:40
jc:
| −1−λ 2|
| 1 −λ|
= λ2 + λ − 2
2 lut 07:37
Metis: W nocy przepisałem nie ten przykład

Jednak mam jeden podpunkt w którym brak jest rozwiązania
2 lut 09:09
Mariusz:
Nie próbowałeś liczyć zespolonych pierwiastków równania charakterystycznego w takim przypadku
2 lut 09:38
jc:
| 1 | | |
| obrót o 90 stopni. Oczywiście nie ma rzeczywistych |
| √2 | |
wartości własnych, ale zespolone jak najbardziej. I za to lubimy liczby zespolone.
2 lut 09:41
Jack: jc
O co chodzi z tym obrotem

?
2 lut 10:11
5-latek: Witaj
Jack i
jc
Jack ja nie wiem ale nie mozesz sie zapytac jkaiejs baletnicy .
We wroclawiu ich duzo jest
2 lut 10:16
5-latek: Czesc
Metis 
Ty zdawales niemiecki .
Co proponujesz do podstawowki do niemieckiego (chodzi o gramatyke , jakies koncowki
Jesli bedziesz mial czas to napisz na malia
2 lut 10:30
jc: Obrót wokół punktu (0,0) jest przekształceniem liniowym.
Macierz, którą napisałem, jest macierzą tego przekształcenia.
Obrót (na płaszczyźnie) na ogół nie zachowuje kierunku żadnego wektora
(wyjątkiem jest obrót o zerowy kąt i obrót o 180 stopni).
2 lut 10:42