matematykaszkolna.pl
Algebra Metis: Brak rozwiązania równania charakterystycznego macierzy − co wtedy? Mam takie zadanie: Znajdź wartości własne i związane z nimi wektory własne macierzy: [ −1 2 ] [1 0] Liczę wiec Aλ , gdzie A= podanej macierzy; Mam: Aλ= [ −1 2 ] − λI [1 0] wychodzi mi później [−1−λ 2 ] [1 λ] Liczę detAλ = −λ2−λ−2 detAλ =0 ⇔ −λ2−λ−2 =0 − brak rozwiązania.
2 lut 02:23
Metis: Po prostu brak wartości własnych?
2 lut 02:40
jc: | −1−λ 2| | 1 −λ| = λ2 + λ − 2
2 lut 07:37
Metis: W nocy przepisałem nie ten przykład emotka Jednak mam jeden podpunkt w którym brak jest rozwiązania
2 lut 09:09
Mariusz: Nie próbowałeś liczyć zespolonych pierwiastków równania charakterystycznego w takim przypadku
2 lut 09:38
jc:
1
nawias
1 −1
nawias
nawias
1 1
nawias

obrót o 90 stopni. Oczywiście nie ma rzeczywistych
2 
wartości własnych, ale zespolone jak najbardziej. I za to lubimy liczby zespolone.
2 lut 09:41
Jack: jc O co chodzi z tym obrotem emotka ?
2 lut 10:11
5-latek: Witaj Jack i jc emotka Jack ja nie wiem ale nie mozesz sie zapytac jkaiejs baletnicy . We wroclawiu ich duzo jest emotka
2 lut 10:16
5-latek: Czesc Metis emotka Ty zdawales niemiecki . Co proponujesz do podstawowki do niemieckiego (chodzi o gramatyke , jakies koncowki Jesli bedziesz mial czas to napisz na malia
2 lut 10:30
jc: Obrót wokół punktu (0,0) jest przekształceniem liniowym. Macierz, którą napisałem, jest macierzą tego przekształcenia. Obrót (na płaszczyźnie) na ogół nie zachowuje kierunku żadnego wektora (wyjątkiem jest obrót o zerowy kąt i obrót o 180 stopni).
2 lut 10:42