Pytanie
Staś : Choćbym zapytać czy w zadaniu
https://matematykaszkolna.pl/forum/352419.html
Dokładnie ostatnim poście Mili z wykorzystaniem wzoru na ilość liczb n cyfrowych o sumie
k
W linijce
Nie powinno być
Liczbowo i wyników i nic to nie zmieni
Czy jeszcze ktoś mógłby wytłumaczyć co oznacza n i k w tym wzorze?
8 maj 18:31
8 maj 18:35
Mila:
x
1+x
2+x
3+x
4+x
5=3
Liczba rozwiązań w zbiorze liczb całkowitych nieujemnych
n=3
k=5
Przeczytaj tam dokładnie .
Adamm, wyjaśnił 18:35
8 maj 18:41
Adamm: no, nic nie wyjaśniałem, ale dziękuję za te pochwały
8 maj 18:43
Staś : Wiec formalnie podsyaeiajac do wzoru nie powinno być właśnie
Wiem ze te dwa wyniki sie nie roznia ale laywiej tak zrozumiec uzycie wzoru
8 maj 18:59
Staś : *podsyaeiajac
*powinno być
8 maj 19:00
Adamm: współczynnik dwumianowy jest symetryczny
| | | |
= | co można łatwo sprawdzić, i od strony kombinatorycznej to działa |
| | |
8 maj 19:01
Staś : Wzor na ilość liczb n−cyfrowych, których suma
cyfr jest równa k.
Czyli tak podsyaeiajac do wzoru
Wiem ze to co piszesz
Adamm jest prawdziwe Ale łatwiej zapamiętać mi bd wzor na takim przykładzie
8 maj 19:14