Dowód.
Zdzisław: Ostatnio znalazłem na forum (
278684 ) taki wzór na ilość liczb n−cyfrowych, których suma
cyfr jest równa k.
Wygląda on następująco:
| |
I zastanawia mnie, jak dojść do takiego wzoru. Ktoś ma jakieś pomysły? ![emotka](emots/1/wesoly.gif) |
|
24 kwi 22:11
24 kwi 22:18
Zdzisław: Czyli gdybym na maturze miał tego typu zadanie, to mógłbym się powołać na tę zasadę liczenia?
Czy musiałbym na piechotę?
24 kwi 22:22
Mila:
Najpierw rozwiąż trochę zadań z zastosowaniem, w każdej szkole z rozszerzona matematyką
stosuje się kombinacje z powtórzeniami,
może nie uważałeś na lekcjach.
Na forum dużo zadań rozwiązywaliśmy.
24 kwi 22:37
Zdzisław: Biorę się za robotę, dziękuje
24 kwi 22:38
Mila:
Ile jest liczb 5− cyfrowych o sumie cyfr równej 4.
Licz.
24 kwi 22:44
jc: Jakieś bajki.
n=2, k=18, mamy tylko jedną taką liczbę 99.
24 kwi 22:48
Mila:
Jc, piszesz o wzorze podanym w linku?
24 kwi 23:17
jc: Odnoszę się do pierwszego wpisu.
24 kwi 23:19
Zdzisław: 40 000 → 1
| | |
31 000 − tutaj jedynkę możemy ustawić na 4 sposoby czyli | → 4 |
| |
| | |
22 000 − jedną dwójkę ustawiamy na także 4 sposoby | → 4 |
| |
i Tu moje pytanie, nieważne którą dwójkę się przeniesie, suma cyfr bedzie taka sama czyli wynik
to 4?
| | |
13 000 − tutaj trójkę możemy ustawić na 4 sposoby czyli | → 4 |
| |
21 100 − nie wiem
![](emots/2/kwasny.gif)
11 110 − zero ustawiamy na 4 sposoby (poza pierwszym miejscem) → 4
Czy ktoś mógłby mi wytłumaczyć jak sie za to zabrać? Staram się zrozumieć kombinatorykę ale coś
mi nie wychodzi
24 kwi 23:20
Mila:
Liczymy na piechotę:
1)
4=4+0+0+0+0 jedna liczba
2)
4=1+1+1+1+0
3)
4=2+1+1+0+0
lub
4)
4=3+1+0+0+0
5)
4=2+2+0...
===========
Razem
1+4+6+12+4+4+4=35
===================
Teraz zastosujemy wzór na kombinacje z powtórzeniami:
Mamy ustalić ile rozwiązań ma równanie poniżej w zbiorze N, przy czym x
1 nie może
przyjąć wartości 0.
x
1+x
2+x
3+x
4+x
5=4
x
1+1+x
2+x
3+x
4+x
5=4 , x
1≥1
zatem szukamy ile jest rozwiązań równania:
x
1+x
2+x
3+x
4+x
5=3 w zbiorze N, przy czym x
i ∊ zbioru cyfr
Liczba rozwiązań:
Pan
JC zwrócił uwagę, że nie napisałeś jakie ograniczenia ma liczba k.
Jeżeli suma cyfr większa od 9 to sprawa się komplikuje.
24 kwi 23:42
Zdzisław: A co jeśli spotkamy się z n−cyfrową liczbą o iloczynie równym k?
4 maj 19:22
Kacper:
Najprościej na piechotę
4 maj 19:53