logarytm
kama: Równość log√2 (2+log2p)=0 jest spełniona dla pewnej liczby p należącej do przedziału,
prawidłową odpowiedzią jest przedział: <0,25;0,75)
tylko nie mam pojęcia jak to rozgryźć
7 maj 15:24
AiO: Musi byc tak 2+log2p>0
Z definicji logarytmu
√20= 2+log2p
7 maj 15:31
kama: czyli√20 to 1
1=2+log2p
1−2=log2p
−1=log2p nie wiem czy dobrze kombinuje..
7 maj 15:36
Jerzy:
Sprawdź treść zadania...
Równanie wyjściowe jest spełnine tylko wtedy, gdy:
| | 1 | |
2 + log2p = 1 ⇔ log2p = −1 ⇔ p = |
| |
| | 2 | |
7 maj 15:41
AiO: Jerzy wyjdzie p=0,5 i pewnie jest do wyboru 4 odpowiedzi
7 maj 15:46
AiO: Wkurzajace jest takie niechlujne pisanie zadania
7 maj 15:46
kama: do wyboru
a;<0,25;0,75)
b<0,75;1,25)
c<1,25;1,75)
d<1,75;2,25)
zadanie jest dobrze napisane tu
https://matematykaszkolna.pl/forum/319081.html
ktos tez miał problem i mu nie rozwiazali tak jak wy, wiec nie ma mowy o niechlujnym zapisie
7 maj 16:25
AiO: To rownie dobrze mozna zapisac ze p∊(0,45, 20000)
7 maj 16:57