nierownosc logarytmiczna
oli: analizuję przykład:
| |log(x+1)| | |
| < log(x+1)2 |
| x2−1 | |
najpierw Dziedzina: x+1>0 ∧x≠1⋀x≠−1 stąd x∊(−1,1)∪(1,
∞)
|log(x+1)|=log(x+1) gdy x+1≥1
−log(x+1) gdy x+1≤1 i właśnie nie rozumiem tego zapisu dlaczego ≥1 i ≤1
skąd to 1
7 maj 13:00
7 maj 13:15
oli: no ok podstawa ma być więsza od 1 to wiedziałam od początku , ale w tym przykładzie z ksiązki
który analizuję jest ≤ i ≥ stąd nie wiem dalej
7 maj 13:21
Jerzy:
Nie podstawa, tylko liczba logarytmowana:
loga ≥ 0 ⇔ a ≥ 1
7 maj 13:23
AiO: Logarytm z 0 nie istnieje
loga>0
7 maj 13:25
Jerzy:
@ AiQ ....nie wypisuj bredni.
7 maj 13:32
AiO: Jerzy piszesz nie podstawa tylko liczba logarytmowana
loga≥0 ⇔a≥1
Niestety liczba logarytmowana jest >0
Jesli chciales napisac ze |a| = a dla a≥0 to nalezalo to wyraznie napisac
ze opuszczasz wartosc bezwzgledna
Tak to nie wiadomo o co chodzi
7 maj 13:36
Jerzy:
I co z tego ,że liczba logarytmowana jest > 0 ? ( musi być )
Wcale z tego nie wynika,że loga ≥ 0
7 maj 13:40
oli: proszę tutaj o pomoc osoby CHCĄCE pomóc, bo z waszej dyskusji mam jeszcze większy mętlik w
głowie.
Oglądam filmy z logarytmami odnośnie dziedziny
i jest przykład: log(2x+1)7
D: (2x+1)>0 ⋀ 2x+1≠1 i taką wersję znam ze szkoły jest dla mnie jasna i logiczna, ale w
przykładzie o który tu
proszę
|log(x+1)|=log(x+1) gdy x+1≥1 nie można tak zapisać
−log(x+1) gdy x+1≤1
7 maj 13:42
Jerzy:
Tak trzeba zapisać . W ostatniej linijce może być nierowność słaba:
= − log(x+1) gdy: x + 1 < 1
7 maj 13:45
AiO: Post 13:42
Nie mozna . Chocby patrzac na definicje wartosci bezwzglednej
|a|= a dla a≥0
|a|= −a dla a<0
Mozesz tez tak
|a|= a dla a>0
|a|=−a dla a≤0
dlatego metlik
7 maj 13:49
oli: Dziękuję tłumaczycie "świetnie" to forum zaczyna być porażką, dyskusje między mądrymi (którzy
wiedzą, a nie wiedzą), a tępy prosi o pomoc, której i tak nie dostanie−dziękuję
7 maj 13:55
Jerzy:
A czego dokladnie nie rozumiesz ?
7 maj 13:56
Adamm: |log(x+1)|=log(x+1) gdy x+1≥1
−log(x+1) gdy x+1≤1
bierze się do z definicji wartości bezwzględnej
log(x+1)≥0 wtedy gdy x+1≥1
po prostu zamiast zapisywać całą nierówność, poszli o krok dalej
7 maj 13:58
Jerzy:
|loga| = loga , gdy: loga ≥ 0 ⇔ a > 1
|loga| = − loga , gdy: loga < 0 ⇔ a < 1
7 maj 13:59
AiO: no tak . A samemu nic a nic .
Chocby zapozanc sie definicja .
7 maj 13:59
oli: Adamm: |log(x+1)|=log(x+1) gdy x+1≥1
−log(x+1) gdy x+1≤1
bierze się do z definicji wartości bezwzględnej
log(x+1)≥0 wtedy gdy x+1≥1
po prostu zamiast zapisywać całą nierówność, poszli o krok dalej
MAESTRO DZIĘKUJĘ !

Kurczę są Ludzie, takie proste, a oni tu tak zawile w mózgu
bełtali dalej przykład rozkminilem
7 maj 14:29
Adamm: 
no wiem,
Jerzy potrafi zamieszać, a gdy pokazał się
AiO to stało już się praktycznie
nie do zniesienia
7 maj 14:34
Jerzy:
Adamm... zejdź ze mnie
7 maj 14:35
AiO: No tak ktos inny na forum i juz nie do zniesienia
Sam nie potrafisz Adammie nie raz wyjasnic tylko walniesz rozwiazniem dla biednego ucznia
Poza tym napisalem zeby zapoznac sie z definicja wartosci bezwzglednej
Pozdrawiam i zycze dobrego samopoczucia .
7 maj 14:37
Adamm: no to wy chyba musicie ze mnie zejść
jasnym jest to że jeśli kilka osób zabiera się za jedną biedną osobę to powstaje chaos
i tyle
7 maj 14:40
AiO: Jeszcze jedno Adamm
Wiesz co mi najbardziej wyszlo w zyciu
Wyszly wlosy na glowie .
A Tobie wychodzi najbardziej obrazanie innych .
7 maj 14:41
AiO: Jesli tak to po co wchodziles do tego linka ?
Juz nie mogles wytrzymac ze to nie TY rozwiazales to zadanie ?
7 maj 14:43
Adamm: tylko że ty zaczynasz
trzeba mieć trochę dystansu do siebie, a nie płakać ciągle że ktoś coś powie
7 maj 14:43
Adamm: człowieku, opanuj się
próbujesz mnie prowokować w tym momencie
7 maj 14:44
===:
Dajcie sobie na spocznij

... albo za stodołę i dajcie sobie po razie ... byle nie kłonicą
7 maj 14:46
AiO: Adamm czytam niekiedy Twoje komentarze i dobrze zrobila Eta ze Cie probowala zablokowac bo
obrazasz innych
=== Pewnie ze najlepsza bylaby w tym momencie siwucha (czytaj duch puszczy
7 maj 14:50
Adamm: no i znowu prowokujesz
7 maj 14:52
AiO: Nie . Tylko chce Ci pokazac ze nie jestes pepkiem swiata .
7 maj 14:55
Adamm: skoro tak uważasz, to znaczy że mnie nie szanujesz
7 maj 14:56
===:
No tu już i kłonica przydałaby się. Jak można "ducha puszczy" porównywać a wręcz nazywać
siwuchą. Za to walą w kłacz
7 maj 14:56
Adamm: po prostu mnie nie lubisz, powiedz
chcesz mi zrobić na złość
7 maj 14:56