matematykaszkolna.pl
nierownosc logarytmiczna oli: analizuję przykład:
|log(x+1)| 

< log(x+1)2
x2−1 
najpierw Dziedzina: x+1>0 ∧x≠1⋀x≠−1 stąd x∊(−1,1)∪(1,) |log(x+1)|=log(x+1) gdy x+1≥1 −log(x+1) gdy x+1≤1 i właśnie nie rozumiem tego zapisu dlaczego ≥1 i ≤1 skąd to 1
7 maj 13:00
===: to popatrz na wykres funkcji https://matematykaszkolna.pl/strona/219.html
7 maj 13:15
oli: no ok podstawa ma być więsza od 1 to wiedziałam od początku , ale w tym przykładzie z ksiązki który analizuję jest ≤ i ≥ stąd nie wiem dalej
7 maj 13:21
Jerzy: Nie podstawa, tylko liczba logarytmowana: loga ≥ 0 ⇔ a ≥ 1
7 maj 13:23
AiO: Logarytm z 0 nie istnieje loga>0
7 maj 13:25
Jerzy: @ AiQ ....nie wypisuj bredni.
7 maj 13:32
AiO: Jerzy piszesz nie podstawa tylko liczba logarytmowana loga≥0 ⇔a≥1 Niestety liczba logarytmowana jest >0 Jesli chciales napisac ze |a| = a dla a≥0 to nalezalo to wyraznie napisac ze opuszczasz wartosc bezwzgledna Tak to nie wiadomo o co chodzi
7 maj 13:36
Jerzy: I co z tego ,że liczba logarytmowana jest > 0 ? ( musi być ) Wcale z tego nie wynika,że loga ≥ 0
7 maj 13:40
oli: proszę tutaj o pomoc osoby CHCĄCE pomóc, bo z waszej dyskusji mam jeszcze większy mętlik w głowie. Oglądam filmy z logarytmami odnośnie dziedziny i jest przykład: log(2x+1)7 D: (2x+1)>0 ⋀ 2x+1≠1 i taką wersję znam ze szkoły jest dla mnie jasna i logiczna, ale w przykładzie o który tu proszę |log(x+1)|=log(x+1) gdy x+1≥1 nie można tak zapisać −log(x+1) gdy x+1≤1
7 maj 13:42
Jerzy: Tak trzeba zapisać . W ostatniej linijce może być nierowność słaba: = − log(x+1) gdy: x + 1 < 1
7 maj 13:45
AiO: Post 13:42 Nie mozna . Chocby patrzac na definicje wartosci bezwzglednej |a|= a dla a≥0 |a|= −a dla a<0 Mozesz tez tak |a|= a dla a>0 |a|=−a dla a≤0 dlatego metlik
7 maj 13:49
oli: Dziękuję tłumaczycie "świetnie" to forum zaczyna być porażką, dyskusje między mądrymi (którzy wiedzą, a nie wiedzą), a tępy prosi o pomoc, której i tak nie dostanie−dziękuję
7 maj 13:55
Jerzy: A czego dokladnie nie rozumiesz ?
7 maj 13:56
Adamm: |log(x+1)|=log(x+1) gdy x+1≥1 −log(x+1) gdy x+1≤1 bierze się do z definicji wartości bezwzględnej log(x+1)≥0 wtedy gdy x+1≥1 po prostu zamiast zapisywać całą nierówność, poszli o krok dalej
7 maj 13:58
Jerzy: |loga| = loga , gdy: loga ≥ 0 ⇔ a > 1 |loga| = − loga , gdy: loga < 0 ⇔ a < 1
7 maj 13:59
AiO: no tak . A samemu nic a nic . Chocby zapozanc sie definicja .
7 maj 13:59
oli: Adamm: |log(x+1)|=log(x+1) gdy x+1≥1 −log(x+1) gdy x+1≤1 bierze się do z definicji wartości bezwzględnej log(x+1)≥0 wtedy gdy x+1≥1 po prostu zamiast zapisywać całą nierówność, poszli o krok dalej MAESTRO DZIĘKUJĘ ! emotka Kurczę są Ludzie, takie proste, a oni tu tak zawile w mózgu bełtali dalej przykład rozkminilem
7 maj 14:29
Adamm: emotka no wiem, Jerzy potrafi zamieszać, a gdy pokazał się AiO to stało już się praktycznie nie do zniesienia
7 maj 14:34
Jerzy: Adamm... zejdź ze mnie
7 maj 14:35
AiO: No tak ktos inny na forum i juz nie do zniesienia Sam nie potrafisz Adammie nie raz wyjasnic tylko walniesz rozwiazniem dla biednego ucznia Poza tym napisalem zeby zapoznac sie z definicja wartosci bezwzglednej Pozdrawiam i zycze dobrego samopoczucia .
7 maj 14:37
Adamm: no to wy chyba musicie ze mnie zejść jasnym jest to że jeśli kilka osób zabiera się za jedną biedną osobę to powstaje chaos i tyle
7 maj 14:40
AiO: Jeszcze jedno Adamm Wiesz co mi najbardziej wyszlo w zyciu Wyszly wlosy na glowie . A Tobie wychodzi najbardziej obrazanie innych .
7 maj 14:41
AiO: Jesli tak to po co wchodziles do tego linka ? Juz nie mogles wytrzymac ze to nie TY rozwiazales to zadanie ?
7 maj 14:43
Adamm: tylko że ty zaczynasz trzeba mieć trochę dystansu do siebie, a nie płakać ciągle że ktoś coś powie
7 maj 14:43
Adamm: człowieku, opanuj się próbujesz mnie prowokować w tym momencie
7 maj 14:44
===: Dajcie sobie na spocznij emotka ... albo za stodołę i dajcie sobie po razie ... byle nie kłonicą emotka
7 maj 14:46
AiO: Adamm czytam niekiedy Twoje komentarze i dobrze zrobila Eta ze Cie probowala zablokowac bo obrazasz innych === Pewnie ze najlepsza bylaby w tym momencie siwucha (czytaj duch puszczy emotka
7 maj 14:50
Adamm: no i znowu prowokujesz
7 maj 14:52
AiO: Nie . Tylko chce Ci pokazac ze nie jestes pepkiem swiata .
7 maj 14:55
Adamm: skoro tak uważasz, to znaczy że mnie nie szanujesz
7 maj 14:56
===: No tu już i kłonica przydałaby się. Jak można "ducha puszczy" porównywać a wręcz nazywać siwuchą. Za to walą w kłacz emotka
Adamm: po prostu mnie nie lubisz, powiedz chcesz mi zrobić na złość