szereg geometryczny ,ciągi
ersia: Rozwiąż nierówność lim (1 + tgx + tg2x + tg3x + ... + tgn−1x) ≤ 3+ √3 / 2 w zbiorze
<0,2π> ...znalazłam rozwiązanie do tego zadania:
https://matematykaszkolna.pl/forum/320840.html
zastanawia mnie jednak dlaczego wykorzystujemy tu szereg geometryczny...przecież szereg
geometryczny dotyczy ciągów nieskończonych a tutaj mamy skończony....proszę o pomoc
7 maj 11:54
yo: bo granica sumy ciągu geometrcznego to własśnie suma szeregu geometrycznego dla |q|<1
7 maj 11:59
Nad: zawsze gdy masz |q|<1, to liczysz ze wzoru na szereg
7 maj 12:12
AiO: | | 1−qn | |
Gdy |q|<1 to S= a1* |
| |
| | 1−q | |
gdy q=1 S=n*a
1
7 maj 12:14
ersia: a skąd ja wiem że |q|<1 , nasze q to tgx a tgx∊R ?
7 maj 13:01
ersia: ?
7 maj 13:25
ersia: jeżeli ten warunek : |q|<1 nie byłby spełniony to lim (1 + tgx + tg2x + tg3x + ... + tgn−1x)
wogóle by nie istniało?
7 maj 13:44
www: to by wtedy nie mialo sensu, nie istnieje
7 maj 13:46
ersia: okej

dziękuję wszystkim za pomoc
7 maj 13:54
ersia: jeszcze jedno pytanie : czyli lim (1 + tgx + tg2x + tg3x + ... + tg
n−1x) to inaczej lim
| | 1−tgn x | |
|
| czyli inaczej jest to suma szeregu geometrycznego 1+tgx+tg2x+tg3x +... |
| | 1−tgx | |
dobrze myślę?
7 maj 14:30
ula: tak
7 maj 14:35
ersia: super, dziękuję bardzo
7 maj 14:36