rozwiązanie nierówności lim n->∞
Menalk: Rozwiąż nierówność lim (1 + tgx + tg2x + tg3x + ... + tgn−1x) ≤ 3+ √3 / 2 w zbiorze
<0,2π>
n→∞
Proszę o pomoc
26 mar 08:47
Menalk: jest w stanie ktoś z tym pomóc?
26 mar 10:14
Benny: Po lewej suma szeregu geometrycznego
26 mar 10:35
Menalk: wychodzi mi lim(1−tg
nx / 1−tgx) ≤ 3+
√3 / 2 i nie wiem co dalej zrobić

n→
∞
26 mar 10:44
Menalk: ma ktoś inny pomysł na to zadanie, bo nadal mi nie idzie ;;
27 mar 09:23
Jack: korzystasz z szeregu...
|q| < 1
q = tg x
|tg x| < 1
2 ≤ (1 − tg x)(3+
√3)
.
.
.
| | 1 +√3 | | 2√3 | | √3 | |
tg x = |
| = |
| = |
| |
| | 3+√3 | | 6 | | 3 | |
| | π | | π | |
x ≤ |
| + kπ ⋀ x > − |
| + kπ , gdzie k ∊ C(całkowitych) |
| | 6 | | 2 | |
z zalozenia
|tg x| < 1
| | π | | π | |
x ≤ |
| + kπ ⋀ x ≥ − |
| + k π, k ∊ C |
| | 4 | | 4 | |
Więc ostatecznie.
| | π | | π | | π | | π | |
x ≤ |
| + kπ ⋀ x > − |
| + kπ ⋀ x ≤ |
| + kπ ⋀ x ≥ − |
| + kπ , k∊C |
| | 6 | | 2 | | 4 | | 4 | |
czyli
| | π | | π | |
x ≤ |
| + kπ ⋀ x ≥ − |
| + kπ , k ∊ C |
| | 6 | | 4 | |
stad wiadomy wynik
| | π | | π | |
x∊ < − |
| + kπ ; |
| + kπ> , gdzie k ∊ C |
| | 4 | | 6 | |
28 mar 20:55
Benny: Właśnie tak się zastanawiam czy na pewno możemy to tak liczyć. Mamy sumę skończoną, więc może
być to również zwykła suma ciągu geometrycznego.
29 mar 00:28