mix
Rafal: Łańcuszek część II
(1) Jaka jest dokładna wartość liczby tg9−tg27−tg63+tg81? Wiem, że rozwiązanie łatwo
znaleźć w necie, ale jakby ktoś chciał się sprawdzić, to... warto spróbować!
7 maj 08:32
dora: zamieniając to na sin/cos mamy
tg 9 − tg 27 − tg 63 + tg 81=tg9−tg27−ctg(90−27)+ctg(90+9)=tg9−tg27−ctg27+ctg9
| | sin(9−27) | | sin(27−9) | |
= |
| + |
| = |
| | cos9cos27 | | sin9sin27 | |
| | (−sin9sin27+cos9cos27) | | 4sin18cos36 | |
=sin18 |
| = |
| = |
| | | | sin54sin18 | |
Czworościan foremny o krawdzi a przecięto płaczyzną równoległa do dwóch skośnych krawędzi i
przechodzacą w odległośc 0,5a od jednej z tych krawędzi. Oblicz objętość brył otrzymanych w
wyniku tego przecięcia.
7 maj 10:04
Kacper:
Sprytnie zrobione
7 maj 10:20
AiO: Takim zadaniem pograzyliby bardzo duzo maturzystow .
7 maj 10:22
Rafal: https://www.geogebra.org/m/JQ3gCfbU
Wydaje mi się, że wystarczy zapisać długości boków zielonego trapezu za pomocą a i jakieś
zmiennej, np. x, i skorzystać z tego, że wysokość to 0,5 a. Stąd wyliczymy x, a potem objętość
graniastosłupa trójkątnego itd.
7 maj 10:36
Rafal: Ale radzę poczekać na
Milę i
Etę
7 maj 10:39
dora: Rafał ale jeszcze trzeba to policzyć....A ty tez zdajesz mature?
7 maj 11:12
Rafal: dora, wiem, ale nie cierpię zadań tego typu, dlatego czekam jedynie, aż ktoś potwierdzi
ideę. Co do drugiego pytania, to tak, ale im bliżej, tym bardziej zaczynam wątpić w swoje
możliwości.
7 maj 11:17
Rafal: Całkiem fajne zadanko:
Punkt H jest punktem przecięcia wysokości trójkąta ostrokątnego ABC. Wykazać, że punkty
symetryczne do punktu H względem prostych AB, BC, CA leżą na okręgu opisanym na trójkącie ABC.
Niektórzy się już pewnie domyślają, skąd te zadania biorę
7 maj 11:35
AiO: Czy z zadan Pana doktora Pompe ?
7 maj 11:42
Rafal: AiO, tak jest, czyżbyś był olimpijczykiem?
7 maj 11:44
AiO: Rafal nie .
Ale pisalem do Pana doktora
7 maj 11:46
Kacper:
Dobrze pamiętam skąd te zadanka
7 maj 11:47
AiO: Napisal tez ksiazeczke pt Wokol obrotow −przewodnik po geometrii elementarnej (str47
7 maj 11:48
7 maj 11:49
Rafal: Są bardzo rozwijające. Po przerobieniu ich człowiek zaczyna myśleć bardziej niestandardowo −
może by tu dorysować równoległobok, może gdzieś jest ukryty okrąg, a może trójkąty
przystające. Chociaż znając życie, zadania z planimetrii i tak nie zrobię na maturze
7 maj 11:49
dora: A ktoś rozwiąże to z czworościanem do końca tak jak zaproponował Rafał?
7 maj 11:52
AiO: A to Ty nie jestes MrComandore (czy jakos tam ?

)
7 maj 12:12
Kacper:
Mam tę książeczkę w wersji drukowanej
7 maj 12:16
Rafal: up
7 maj 18:06
Adamm: wyznaczyć wszystkie funkcje monotoniczne f:ℛ→ℛ, że dla dowolnych x, y∊ℛ zachodzi
f(f(x)−y)+f(x+y)=0
7 maj 18:38
Kacper:
To nie jest zadanie z któregoś OM−a? Gdzieś mi się kojarzy.
7 maj 18:41
Adamm: dokładnie
7 maj 18:41
Adamm: wyszło mi
f(x)=0 lub f(x)=−x
7 maj 18:48
Kacper:
To średnio na zadanie maturalne.
7 maj 18:48
Adamm: wiem, ale chciałem dać jakieś zadanie z równaniem funkcyjnym
7 maj 18:49
Adamm: ktoś chce samemu czy napisać rozwiązanie?
7 maj 18:59
Rafal: A napisz, chętnie poczytam.
7 maj 19:16
7 maj 19:34
Adamm: zakładam że chodzi o ścisłą monotoniczność
niech w naszym równaniu
y=f(x)
f(x+f(x))=−f(0)
jeśli ciąg jest stały, to musi być f(x)=0
jeśli ciąg nie jest stały, to jedyna opcja by x+f(x) było stałe
f(x)=c−x i podstawiając znajdujemy c=0
stąd f(x)=−x oraz f(x)=0 to jedyne rozwiązania
8 maj 11:25
Adamm: Znaleźć takie trzy liczby,
których suma, a także suma każdej pary tych liczb jest kwadratem innej liczby
8 maj 11:38
Adamm:

to było bardziej zagadka, teraz jakieś bardziej maturalne
Dany jest okrąg o średnicy AB oraz środku S, oraz dwa okręgi o średnicach AS i BS.
Okrąg o środku M i promieniu r ma z każdym z danych okręgów dokładnie jeden punkt
| | 1 | |
wspólny. Wykaż że r= |
| |AB| |
| | 6 | |
8 maj 11:57
Rafal: Adamm
Mamy trójkąt równoramienny o bokach długości R+r, R+r, 2R, gdzie R to długość promieni tych
"średnich" okręgów. Wysokość tego trójkąta opuszczona na podstawę ma długość 2R−r − z
twierdzenia Pitagorasa dostajemy tezę.
Bezczelnie zerżnąłem z matematyka.pl, ale jest fajne:
Wykazać, że jeżeli a,b,c są długościami boków trójkąta oraz odpowiednio kąty α, β, γ leżą
naprzeciwko tym bokom, a także S to pole tego trójkąta, to zachodzi:
| | a2+b2+c2 | |
ctgα+ctgβ +ctgγ = |
| . |
| | 4S | |
8 maj 13:20
Rafal: Co do zagadki: czy rozwiązaniem są permutacje trójki (−n,0,n)?
8 maj 13:33
kochanus_niepospolitus:
Rafał ... −n + 0 nie jest kwadratem żadnej liczby (naturalnej − przyp. red.)
8 maj 13:47
Rafal: No tak, przepraszam, nie myślę już dzisiaj. Spojrzałem tylko na pierwszą równość. Pewnie musi
być (0,0,0).
8 maj 13:56
Rafal: W ogóle mam problemy z czytaniem treści, np. nie zauważyłem słowa "monotoniczne" w zadaniu
Adamma i przez pół godziny siedziałem nad nim, bez żadnych efektów oczywiście. A tak przy
okazji, mam wątpliwości co do rozwiązania zadania mani: skąd wiadomo, że w −3 jest
ekstremum? Jest powiedziane, że funkcja rośnie w (−3,0), ale jeśli rośnie w (−5,0), to też
jest OK, no chyba, że znowu czegoś nie widzę.
8 maj 13:59
kochanus_niepospolitus:
masz rację ... to była moja nadinterpretacja w tamtym zadaniu
8 maj 14:05
kochanus_niepospolitus:
taki liczb jest całkiem sporo, mamy chociażby taką rodzinę:
(0,9,16)
(0,25,144)
(0,49,576)
itd.
| | (2n+1)2 − 1 | |
ogólnie: (0, (2n+1)2, ( |
| )2 ) ; gdzie n∊N+ |
| | 2 | |
8 maj 14:14
kochanus_niepospolitus:
takich*
8 maj 14:14
kochanus_niepospolitus:
Twój zestaw Rafał jest niewłaściwy ... bo mają być kwadraty RÓŻNYCH liczb
8 maj 14:16
Rafal: O, myślałem, że ma zachodzić coś w stylu: a+b=c2, b+c=a2 itd. Znowu nie myślę.
8 maj 14:23
kochanus_niepospolitus:

a samo rozwiązanie wynika z tego co zauważył jeden ze sławnym matematyków już za młodych
(swych) lat:
"Suma 'n' kolejnych liczb nieparzystych zawsze da kwadrat jakieś liczby naturalnej'
Co było wnioskiem z zabawy z klockami i dokładaniu do już ułożonych kloców kolejnego zestawu i
tworzeniu dzięki temu większego kwadrata.
Zdając sobie z tego sprawę, zacząłem szukać takich liczb nieparzystych p>1, które będą
kwadratem liczby nieparzystej (no i mamy 9).
Kwadrat, który ów dziewiątka 'oplata' jest kwadratem liczby naturalnej, a suma tych dwóch liczb
także da kwadrat liczby naturalnej.
Pozostało więc dorzucić trzecią liczbę = 0, co by każda z sum była kwadratem jakiejś liczby.
8 maj 14:31
Rafal: O, ciekawe, a co to za matematyk?
kochanusniepospolitus, rzucisz okiem na moje rozwiązanie zadania mani?
8 maj 14:34
gusto: Stosując twierdzenie cosinusów i dodając stronami dostaniemy:
że a
2+b
2+c
2=2abcosγ+2bccosα+2accosβ
Teraz zauwazmy ze
| | cosγ | | 1 | |
2abcosγ=2 |
| *ab*sinγ=2ctgγ*absinγ=2ctgγ*2* |
| absinγ=4ctgγ*S i postępujac tak |
| | sinγ | | 2 | |
analogicznie
Podstawiamy to do pierwszej równośći i mamy tezę.
Następne....
W trójkacie ABC, H jest punktem przecięcia wysokości, P jest punktem przecięcia AH oraz BC, R
jest promieniem okręgu opisanego,
Wykaż że
(a) AH = 2R cosA,
(b) HP=2R cosB cos C
8 maj 16:32
Adamm: ok, wszystko w porządku, treść zagadki jest po prostu niedoprecyzowana
w zadaniu chodzi o liczby naturalne, ale dodatnie
8 maj 16:40
Adamm: w zagadce możecie podać konkretną trójkę
8 maj 16:44
Rafal: | | a | | a | |
(a) Z tw. sinusów |
| =2R, więc trzeba pokazać, że AH= |
| *cosα=AH*ctgα, a to |
| | sinα | | sinα | |
wprost z definicji.
8 maj 16:51
Rafal: ehh, miało być a*ctgα.
8 maj 16:52
PUNK1: Czy moze ktos rozwizać to ostatnie zadanie
20 mar 15:45
Eta:
Napisz treść tego zadania w nowym poście!
20 mar 16:08
Wika: Może by taki łańcuszek w tym roku do matury zrobic?
17 kwi 18:02