geometra -matura
gusto: Geometria − wykaż że
W trójkacie ABC, H jest punktem przecięcia wysokości, P jest punktem przecięcia AH oraz BC, R
jest promieniem okręgu opisanego,
Wykaż że
(a) AH = 2R cosA,
(b) HP=2R cosB cos C
7 maj 11:36
AiO: Potem sie zastanowie czy mozna to zrobic z ciagu rownosci Toporowa
7 maj 12:38
gusto: CO

?
7 maj 12:39
AiO: jesli np przez r wyrazisz promien kola wpisanego w trojkat to
r= S*p
Ze wzoru Herona masz
Jesli S i p wyrazisz przez katy trojkata to masz
| | 0,5sinα*sinβ*sinγ | |
r=2R* |
| =2R*2sinα/2*sinβ/2*sinγ/2 |
| | 2cosα/2*cosβ/2*cosγ/2 | |
Ten ostani skaldnik to jest elemnet katowy pronienia r kola wpisanego
Wlasnie z takich elementow kątowtch tworzysz ciagi rownosci Toporowa
7 maj 12:54
AiO: Przepraszam ale wracam do zadan z logiki
7 maj 12:58
gusto: i jak to sie ma do mojego zadania? ze wypiszesz wzory
7 maj 13:00