Planimetria
Ambitny: Dane są dwa współśrodkowe okręgi. W mniejszym okręgu (o promieniu r) zaznaczono średnicę AB, na
większym okręgu ( o promieniu R) wybrano punkt P. Wykaż, że suma |PA|2 + |PB|2 jest stała
(tzn. nie zależy od wyboru punktu P na większym okręgu). Rozważ dwa przypadki.
Pomoże ktoś, zupełnie nie mam pomysłu. Narysowałem rysunek i utknąłem.
4 maj 21:29
4 maj 21:40
Qulka:
![rysunek](rys/132212.png)
PB
2=r
2+R
2−2rRcosα
PA
2=r
2+R
2−2rRcos(180−α)
więc
PB
2=r
2+R
2−2rRcosα
PA
2=r
2+R
2+2rRcosα
dodając
PA
2+PB
2=2r
2+2R
2 niezależnie od α
4 maj 21:41
Ambitny: Dzięki wielkie
4 maj 21:43