współśrodkowe okręgi
nowy: Dane są dwa współśrodkowe okręgi. W mniejszym okręgu ( o promieniu r) zaznaczono średnicę, na
większym okręgu ( o promieniu R) wybrano punkt P. Wykaż, że suma |PA|2 + |PB|2 jest stała
(tzn. nie należy od wyboru punktu P na większym okręgu). Rozważ dwa przypadki.
18 mar 21:19
'Leszek: Co to sa punkty A i B , srednica malego okregu ?
18 mar 21:24
nowy: Tak (zapomniałem to napisać )
18 mar 21:27
kochanus_niepospolitus:

Dla przypadku I (patrz rysunek ... uwaga −−− PO nie jest prostopadłe do AB)
|PO| = R
|AO| = r
|PA| =
√R2 + r2 − 2rR*cos(∡POA)
|PB| =
√R2 + r2 − 2rR*cos(∡POB)
Należy zauważyć, że ∡POB = 180 − ∡POA ... czyli cos(∡POB) = − cos(∡POA)
A więc:
|PA|
2 + |PB|
2 = 2R
2 + 2r
2 = const. (bo nie zależy od kąta ∡POA)
Dla przypadku II −−− AO współliniowa z PO
|PA| = R − r
|PB| = R + r
A więc:
|PA|
2 + |PB|
2 = R
2 − 2Rr + r
2 + R
2 + 2Rr + r
2 = 2R
2 + 2r
2 = to samo co wcześniej
c.n.w.
18 mar 22:17
18 mar 22:19
ElizaR: Można prościej, na płaszczyźnie Gaussa:
niech z=0 będzie środkiem obu okręgów. równanie dużego |z| = R, małego |z|=r. Jeśli AB jest
średnicą małego, to
A(a) i B(−a) (w nawiasie afiksy obydwu punktów). Niech z będzie dowolnym punktem dużego
okręgu.Tworzymy sumę
____ ____
|z−a|2 + |z+a|2 = (z−a)(z−a) + (z+a)(z+a) = (po wymnożeniu i redukcji) = 2(R2 =r2).
_
( pamiętamy, że x*x =|x|2)
Dlaczego wyrzucono liczby zespolone z programu szkolnego?
18 mar 22:57
kochanus_niepospolitus:
Liczby zespolone z programu szkolnego wywalono bardzo dawno temu (już za czasów 'starej matury'
ich nie było)
18 mar 23:00
piotrek:
18 sty 17:05