Wzory
zef: Jakieś przydatne wzory których nie ma w kartach ? I podstawa i rozszerzenie.
4 maj 18:57
Jack:
błąd względny i bezwzględny... zawsz sie pojawia
4 maj 18:58
Kacper:
Na podstawie np. nierówność między średnimi do dowodu może się przydać.

I jeszcze wzór na drogę
4 maj 19:00
Eta:
(n−2)*180
o = ............
| n(n−3) | |
| = ..................... |
| 2 | |
4 maj 19:01
zef: Nierówności na podstawie ?

Ale i bez tego da radę pewnie wybrnąć
4 maj 19:01
4 maj 19:02
Jack:
i w teorii, (chociaz watpie by bylo potrzebne)
wzorek na prace, albo jak liczyc takie zadanie, ze
jedna koparka jak kopie sama to 5h, druga jak sama to 10h
i jak beda kopac razem to jak szybko skoncza?
tego typu zadanka
4 maj 19:02
Jack: a no bo podstawa...to tylko ten blad wzgledny i bezw.
4 maj 19:02
zef: Eta co to za 2 pierwsze wzory ?
4 maj 19:03
Eta:
an=Sn−Sn−1
W ciągu arytm. Sn= me*n , me −−− mediana (środkowy wyraz) , n ilość wyrazów ciągu
4 maj 19:03
Wac: Niuton hyba
4 maj 19:04
Jack: na katy w dowolnym foremnym
ile wynosi suma miar w 9−kacie?
(9−2)*180 = ...
4 maj 19:04
Eta:
(n−2)*180
o−−− suma kątów wewnętrznych wielokąta wypukłego
n −− ilość boków ( wierzchołków tego wielokąta
| n(n−3) | |
| = ilość przekątnych wielokąta wypukłego |
| 2 | |
4 maj 19:05
Wac: Kacper ale jaki wzur na drogę?
chodzi Ci o sendymentacje asfaltu czy co
S = L2 − L1
rozpisać Ci
4 maj 19:09
Eta:

W sześciokącie foremnym o boku "a"
f=2a −−− dł, dłuższej przekątnej
e=a
√3−−− dł. krótszej przekątnej
R=a −− dł. promienia okręgu opisanego na sześciokącie foremnym
| | a√3 | |
r= |
| −− dł. promienia okręgu wpisanego w sześciokąt foremny |
| | 2 | |
4 maj 19:10
zef: Coś jeszcze co może zaskoczyć ?
4 maj 19:10
Wac: nw present simple powtórz ZAWSZE jes
4 maj 19:11
Eta:
| | p | |
Kk=Kp(1+ |
| )n*k −− wzór na procent składany z kapitalizacją k razy w roku |
| | k*100 | |
( bez podatku od odsetek)
z podatkiem od odsetek np 20%
4 maj 19:13
Eta:
@Wac uspokój się! .........bo zaraz dostaniesz bana !
4 maj 19:15
zef: Oki, też fajny wzorek którego nie ma

Jak już jestem po polskim to z podstawą z matmy
problemu chyba nie będę miał
4 maj 19:18
4 maj 19:19
Eta:
f(x)=ax
2+bx+c
| | x1+x2 | |
xw=p= |
| i yw=q=f(p) |
| | 2 | |
W( x
w, y
w)
4 maj 19:20
StrasznyNieogar: zef matemaks wrzucił chyba dziś albo wczoraj filmik z tymi wzorami
Ale to chyba już wszystkie tu koledzy wymienili, które tam byly
4 maj 19:20
Eta:
4 maj 19:20
zef: Δ=b
2−4ac
4 maj 19:21
Eta:
4 maj 19:21
Jack: byc moze, ze srodkowe w trojkacie przecnaja sie w stosunku 2:1
albo jakies inne wlasnosci dot. np. dwusiecznych, symetranych
4 maj 19:22
zef: Nie mogę sobie przypomnieć jednej sprawy odnośnie tego że mamy jakiś trójkąta prowadzimy
(najprawdopodobniej) wysokość i później jakiś odcinek jest średnią arytmetyczną tych 2
odcinków. Może wiecie o co mi chodzi ? Wykorzystuje się to w zadaniach na udowadnianie.
4 maj 19:27
Eta:

h
2=x*y −−− średnia geometryczna
4 maj 19:32
Omikron: Nie chodzi Ci o wysokość poprowadzoną z wierzchołka kąta prostego w trójkącie prostokątnym?
Kwadrat jej długości jest równy iloczynowi odcinków na jakie dzieli przeciwprostokątną.
4 maj 19:33
zef: Tak, to wiem ale chodzi mi o coś innego.
Rozwiązanie zad 2 przez Bogdana.
272526
Z czego on tutaj skorzystał ?
4 maj 19:33
4 maj 19:39
Kacper:
Zef to zwykłe podobieństwo
4 maj 19:50
Marcin: ja radze zapamietac własnosci miedzy srednimi np (x+y)/2>=√x*y
4 maj 19:56
Kacper:
Przydatne jeszcze twierdzenie o odcinku łączącym środki dwóch boków w trójkącie
4 maj 20:08
Adam: Kacper, twierdzenie Talesa
4 maj 20:12
Kacper:
Twierdzenie Talesa jest w karcie wzorów ale to nie to samo. Poza tym na poziomie podstawowym
nie ma tego twierdzenia w podstawie (co uważam za głupotę).
4 maj 20:14