Test I
Blue: Mógłby mi ktoś sprawdzić, czy to zadanie jest dobrze udowodnione?
| | 2 | |
zad.11 Wykaż, że jeśli x>0, to x2 + |
| ≥ 3. |
| | x | |
http://i60.tinypic.com/oeg5l.jpg
I proszę o pomoc z tymi zadaniami (niestety planimetria)
zad.1 Dany jest równoległobok ABCD oraz dowolne punkty E i F odpowiednio na bokach AB i CD.
Uzasadnij, że pole czworokąta GEHF jest równe sumie pól trójkątów AGD i HBC.
http://i61.tinypic.com/osh2zk.jpg
zad.2 W trójkącie ABC punkty D, E leżą odpowiednio na bokach AB i AC tak, że |AD|: |DB|=1:2
oraz |AE|: |EC|=2:1. Udowodnij, że |EF|: |FB|=1:6
http://i61.tinypic.com/2rnkmso.jpg
Proszę o pomoc
5 sty 18:11
Eve: 11 ok
5 sty 18:12
zombi: 11. Jest ok, ale standardowo można to przepchnąć ze średnich
| | | | 1 | | 1 | |
| = |
| ≥ 3√x2* |
| * |
| = 1 |
| 3 | | 3 | | x | | x | |
⇔
5 sty 18:14
Mila:
11) w Twoim sposobie zakończyłabym tak:
x3−3x+2≥0⇔
(x−1)2*(x+2)≥0 nierówność spełniona dla x>0 ponieważ :
(x−1)2≥0 dla każdego x∊R i x+2> 0 dla x>0. Reszta dobrze.
5 sty 18:20
Blue: ok, Mila dzięki za uwagę
5 sty 18:21
Bogdan:

Podpowiedź do zadania 1.
Wystarczy wykazać, że w w widocznych trapezach: AEFD i EBCF równe są pola trójkątów
AGD i EGD oraz EHF i BHC
5 sty 18:42
panpawel: do zad 2 chcesz jakieś hinty czy od razu całe rozwiązanie?
5 sty 19:11
Bogdan:

Wskazówka do zadania 2.
Korzystamy z podobieństwa trójkątów: ABE i CGE oraz DBF i CGF.
5 sty 19:13
Blue: Bogdan, pierwsze dokończyłam, potem zeskanuję i wrzucę, ale mógłbyś pokazać pełne rozwiązanie
tego drugiego zadania

Proszę
6 sty 10:49
znawca:
Drugie zadanie ciekawe
6 sty 12:30
6 sty 12:31
Blue: Znawca, to może Ty je zrobisz?
6 sty 13:36
6 sty 18:22
Blue: Zrobi ktoś to 2? I powie, czy dobrze mam to 1

6 sty 18:22
3Silnia&6: 2)lGFl / lFBl = lGCl / l DBl
2(3p + q ) = 3q
6p + 2q = 3q
p/q = 1/6
swietne jest to rozwiazanie @Bogdana. nie wiem czy da sie latwiej, ale to jest na pewno bardzo
oryginalne.
6 sty 18:28
3Silnia&6: 1 tez przejdzie
6 sty 18:29
Blue: Dzięki Silnia !

Przejdzie? Czyli mam nadzieję, że dobrze jest
6 sty 18:39
3Silnia&6: pewnie ,ze jest dobrze.
6 sty 19:15
Mila:
1) Dobrze.
2) Patrz rysunek
Bogdana
GC||AB
| | CE | | 1 | |
ΔABE ∼Δ CGE w skali k= |
| = |
| cecha kkk⇔ |
| | AE | | 2 | |
| | GC | | 3x | |
ΔDBF ∼Δ CGF w skali k= |
| = |
| =34⇔ |
| | DB | | 4x | |
⇔q=6p
⇔EF:FB=p:(6p)=1:6
cnw
6 sty 19:17
Mila:
6 sty 20:35