Sprawdzenie
Michał: Czy ∑(od k=1 do n) k*k!=1*1!+2*2!+3*3!+4*4!=(2−1)*1!+(3−1)*2!+(4−1)*3!+(5−1)*4!=
2!−1!+3!−2!+4!−3!+5!−4! czyli Sn=(n+1)!−n!? Proszę napisać czy dobrze rozwiązałam
bo to jest część większego zadania w którym mi zły wynik wychodzi i szukam błędów właśnie.
1 maj 14:06
1 maj 14:30
Mila:
Sn=(n+1)!−1
∑(k=1 do n)k*k!=∑(k=1 do n) (k+1−1)*k!=
=∑(k=1 do n)(k+1)*k!−∑(k=1 do n)k!=
=∑(k=1 do n)(k+1)!−∑(k=1 do n)k!=
=2!+3!+4!+...+n!+(n+1)!−(1!+2!+3!+.....+n!)= (n+1)!−1
1 maj 14:45
Mila:
Hej!
Pytający− zawsze szybszy.
1 maj 14:46
Pytający:
Hej,
Milu!

Jeśli możesz, zerknij tu (
352886) − może wiesz, od jakiej sumy trzeba zacząć. Jakoś
pomysłu nie mam.
1 maj 15:00
Mila:
Właśnie wychodzę, wieczorem będę, teraz nie wiem tak na szybko.
1 maj 15:04
Pytający:
A już myślałem, że wszystko przychodzi Ci ot tak, nawet na szybko.

Miłego dnia!
1 maj 15:09
Michał: Mila 2!+3!+4!+...+n!+(n+1)!−(1!+2!+3!+.....+n!)= (n+1)!−1 prawie już wszystko jasne
ale dalej nie wiem czemu −1 zamiast −n!. Możesz jakoś słownie napisać czemu. Dziękuje ogromnie

.
1 maj 15:27
Pytający:
Jaśniejszy (dosłownie

) zapis ostatniej linijki z wpisu Mili:
=
2!+3!+4!+...+n!+
(n+1)!−(
1!+
2!+3!+.....+n!)=
(n+1)!−
1
Czerwone wyrazy się redukują, bo przed nawiasem stoi minus.
1 maj 17:19
Mila:
1 maj 21:09
Michał: dziekuje

!
2 maj 00:46