Dowód, planimetria
SEKS INSTRUKTOR :
![rysunek](rys/132103.png)
Wykaż, że a=6b.
Dorysowuję więc do rysunku równoległą do boku BC odcinek DE przechodzący przez punkt
przeciecia.
Mam trójkaty ADE i ACB podobne. Nie wiem co zrović dalej
30 kwi 20:30
zef: Możesz napisać polecenie ?
30 kwi 20:31
SEKS INSTRUKTOR : W trójkącie ABC dane są punkty E i D na bokach odpowiednio AC i BC. Wiedząc, że |AE|
![](emots/2/ysz.gif)
EC| = 1:2
i |AD|
![](emots/2/ysz.gif)
DB| = 1:2 wykaż, że a:b = 1:6
Punkt D jest na rysunku zaznaczony. Powinien być w spodku odcinka który ma początek w punkcie C
i opada na podstawę AB.
30 kwi 20:37
Mila:
![rysunek](rys/132108.png)
Znowu twórczość własna? Zobacz czy tak ma być?
|EF|=a
|FB|=b
6a=b
Teraz zostawiam dla
Zefa.
30 kwi 21:15
zef:
Planimetria nie dla mnie, szczególnie dowód
![](emots/2/kwasny.gif)
Ja tutaj przyszedłem podpatrzyć rozwiązanie
30 kwi 21:21
Mila:
Zaraz napiszę, a może wystarczy wskazówka?
np.
30 kwi 21:27
30 kwi 21:32
zef: W rozwiązaniu Bogdana skąd wiadomo że GC i GE to odpowiednio średnie arytmetyczne AD,DB i EF,FB
30 kwi 21:37
Mila:
Dziękuję
Eto
S− I nie odzywa się , tam inna treść niż narysowałam.
Teraz mam inny pomysł.
30 kwi 21:43
Mila:
![rysunek](rys/132113.png)
W trójkącie ABC punkty D, E leżą odpowiednio na bokach AB i AC tak, że |AD|: |DB|=1:2
oraz |AE|: |EC|=2:1. Udowodnij, że |EF|: |FB|=1:6
EF=a, FB=b
P− pole ΔABC
PΔEFC | | EF | |
| = |
| − Δmają tę samą wysokość |
PΔCFB | | FB | |
| 1 | | 2 | |
PΔADC= |
| P=PΔCEB, PΔAEB= |
| P |
| 3 | | 3 | |
−−−−−−−−−−−−−−−−
| 1 | | 1 | | 1 | | 6 | |
s+v= |
| P⇔v= |
| P− |
| P= |
| P |
| 3 | | 3 | | 21 | | 21 | |
30 kwi 21:59
Sawyer:
![rysunek](rys/132172.png)
Dorysowuje odcinek GA równoległy do CD. Więc trójkąty GBA i FBD są podobne =>
|GF| = |GB| − |FB|
∡CEF = ∡GEA kąty wierzchołkowe
∡CFE = ∡EGA kąty naprzemianległe
∡ECF = ∡EAG kąty naprzemianległe
| |EF| | | |GE| | |
Co implikuje że trójkąty CEF i GEA są podobne. Więc |
| = |
| |
| |CE| | | |AE| | |
|GE| = 2|EF|
Mamy poprzednią zależność od |FB|
|FB| = 6|EF|
2 maj 22:32