matematykaszkolna.pl
Dowód, planimetria SEKS INSTRUKTOR : rysunekWykaż, że a=6b. Dorysowuję więc do rysunku równoległą do boku BC odcinek DE przechodzący przez punkt przeciecia. Mam trójkaty ADE i ACB podobne. Nie wiem co zrović dalej
30 kwi 20:30
zef: Możesz napisać polecenie ?
30 kwi 20:31
SEKS INSTRUKTOR : W trójkącie ABC dane są punkty E i D na bokach odpowiednio AC i BC. Wiedząc, że |AE|EC| = 1:2 i |AD|DB| = 1:2 wykaż, że a:b = 1:6 Punkt D jest na rysunku zaznaczony. Powinien być w spodku odcinka który ma początek w punkcie C i opada na podstawę AB.
30 kwi 20:37
Mila: rysunek Znowu twórczość własna? Zobacz czy tak ma być? |EF|=a |FB|=b
a 1 

=

b 6 
6a=b Teraz zostawiam dla Zefa.
30 kwi 21:15
zef: Planimetria nie dla mnie, szczególnie dowód Ja tutaj przyszedłem podpatrzyć rozwiązanie
30 kwi 21:21
Mila: Zaraz napiszę, a może wystarczy wskazówka? np.
a PΔCEF 

=

b PΔCFB 
30 kwi 21:27
30 kwi 21:32
zef: W rozwiązaniu Bogdana skąd wiadomo że GC i GE to odpowiednio średnie arytmetyczne AD,DB i EF,FB
30 kwi 21:37
Mila: Dziękuję Eto emotka S− I nie odzywa się , tam inna treść niż narysowałam. Teraz mam inny pomysł.
30 kwi 21:43
Mila: rysunek W trójkącie ABC punkty D, E leżą odpowiednio na bokach AB i AC tak, że |AD|: |DB|=1:2 oraz |AE|: |EC|=2:1. Udowodnij, że |EF|: |FB|=1:6 EF=a, FB=b P− pole ΔABC
PΔEFC EF 

=

− Δmają tę samą wysokość
PΔCFB FB 
 1 2 
PΔADC=

P=PΔCEB, PΔAEB=

P
 3 3 
 1 2 
3s+u=

P i 2s+3u=

P
 3 3 
−−−−−−−−−−−−−−−−
 1 
s=

P
 21 
 1 1 1 6 
s+v=

P⇔v=

P−

P=

P
 3 3 21 21 
PΔEFC a 
1 

P
21 

=

=

PΔCFB b 
6 

P
21 

a 1 

=

b 6 
30 kwi 21:59
Sawyer: rysunekDorysowuje odcinek GA równoległy do CD. Więc trójkąty GBA i FBD są podobne =>
|GB| FB 

=

3*|AD| 2*|AD| 
 3*|FB| 
|GB| =

2 
|GF| = |GB| − |FB|
 |FB| 
|GF| =

2 
 |FB| 
|GE| =

− |EF|
 2 
∡CEF = ∡GEA kąty wierzchołkowe ∡CFE = ∡EGA kąty naprzemianległe ∡ECF = ∡EAG kąty naprzemianległe
 |EF| |GE| 
Co implikuje że trójkąty CEF i GEA są podobne. Więc

=

|CE| |AE| 
|EF| |GE| 

=

|CE| 2|CE| 
|GE| = 2|EF| Mamy poprzednią zależność od |FB|
 |FB| 

− |EF| = 2|EF|
 2 
|FB|