Pitagoras
as: Mam na myśli to zadanie:
https://www.zadania.info/d636/6329196
I potem jest coś takiego:
Korzystamy z twierdzenia Pitagorasa żeby wyznaczyć x
x
2+x
2+8x+16=40 i oni to skrócili przez 2 i wyszło im −6 i 2
Ja nie skracałem niczego i wyliczyłem deltę z 2x
2+8x−24=0 i wyszło mi −12 i 4, które są
błędnymi odpowiedziami. Czym to jest spowodowane? Czy zawsze należ skracać?
30 kwi 00:45
30 kwi 00:49
Jack: Masz po prostu blad w obliczeniach. Pokaz jaka delta wyszla
30 kwi 00:51
as: 2x2 +8x−24=0
Delta = 64−4*2*−24=256 i pierwiastek z delty 16
x1=−8−16/2 = −12
x2=−8+16/2=4
30 kwi 00:58
as: Dobra już widzę. Zazwyczaj przy x jest 1 i z przyzwyczajenia wpisałem przy pierwiastkach /2
zamiast /4.
30 kwi 01:00