Równanie z liczbami zespolonymi
Łukasz: Rozwiąż równanie z4 = −16. Otrzymane pierwiastki zaznacz, na płaszczyźnie zespolonej.
Doszedłem do momentu:
z = 4√−16
z = 2 4√ −1
z = 2 4√i2
z = 2 √i
27 kwi 21:25
Jack: tak sie tego nie liczy, bo pominiesz rozw.
2 sposoby :
1) pierwiastkowanie zespolonych (tak jak masz potegowanie Moivrem tak tez jest dzielenie)
2) umiejetnie przeksztalcac wykorzystujac wzory skroconego mnozenia
27 kwi 21:27
27 kwi 21:28
27 kwi 21:29
Powracający: z4−16i2=0
(z2−4i)(z2+4i)=0
27 kwi 21:30
Adamm: z4+16=0
z4−16i2=0
(z2−4i)(z2+4i)=0
teraz zauważając że (i+1)2=2i oraz (i−1)2=−2i
(z2−(√2i+√2)2)(z2−(√2i−√2)2)=0
(z−√2i−√2)(z−√2i+√2)(z+√2i−√2)(z+√2i+√2)=0
z=−√2i−√2 lub z=−√2i+√2 lub z=√2i−√2 lub z=√2i+√2
27 kwi 21:33
Mila:
z
4+16=0
z
4−i
2*16=0
(z
2−4i)*(z
2+4i)=0
z
2=4i lub z
2=−4i
z=
√4i lub z=
√−4i
1) z=
√4i
|4i|=4
| | | | | |
zk=√4*(cos |
| +i sin |
| ), k∊{0,1} |
| | 2 | | 2 | |
z
0=
√2+i
√2
licz dalej sam?
27 kwi 21:34
Łukasz: @Mila
czemu |4i| = 4 i skąd wziął się kąt π/2?
Drugi pierwiastek z przypadku z=√4i wyszedł mi −√2+i√2, więc zgadza się z tym co napisał
Adamm
27 kwi 22:00
27 kwi 22:29