Płaszczyzna zespolona/wielomiany - sprawdzenie zadanek
Wikalaczka: Witam serdecznie!
http://imgur.com/a/Fm3Rb *ostatni obrazek to zadanie 4*
W podanym linku są zadania które rozwiązałam, prosiłabym o sprawdzenie.
Wiem że w zadaniu 3 powinny mi wyjść 4 pierwiastki a wyszły tylko 3 i nie wiem gdzie zrobiłam
błąd.
W zadanie 4 wiem ze wynik powinien być ujemny ale też nie wiem dlaczego.
Proszę także o wskazówki jak rozwiązać zadanie 2.
Z góry dziękuję za poświęcony czas.
27 kwi 12:38
Adamm: zd2
ponieważ współczynniki są rzeczywiste, to sprzężenie również jest pierwiastkiem tego
wielomianu
| z4−2z3−6z2−4z−16 | |
| =... |
| z2+2 | |
tak znajdziesz resztę pierwiastków
27 kwi 12:42
kochanus_niepospolitus:
3)
z4 = −16
z4 = 16i2
z2 = +/−4i
z2 = 4i −> z = +/− 2√i <−−− tu są dwa pierwiastki
z2 = −4i −> z2 = 4i2*i −> z = +/− 2i√i
27 kwi 12:45
Wikalaczka: Dziękuję!
27 kwi 13:37